ΚΟΣΜΟΣ

Οπισθοχωρούν οι τζιχαντιστές από το Κομπάνι

Οπισθοχώρησαν από ορισμένες συνοικίες της πόλης Κομπάνι οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, μετά τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, «οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν από ορισμένες ανατολικές συνοικίες του Αιν αλ-Αράμπ (Κομπάνι) και από τη νοτιο-δυτική περιφέρεια της πόλης». Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών δεν είναι πλέον παρούσες στην δυτική πλευρά, αλλά κρατούν θέσεις στην ανατολική πλευρά της πόλης και στη νότια περιφέρειά της, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου διευκρίνισε ότι η οπισθοχώρηση έγινε αφού «οι θέσεις οπισθοφυλακής επλήγησαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες προκάλεσαν θύματα στις τάξεις τους και κατέστρεψαν τουλάχιστον τέσσερα από τα οχήματά τους».

Ο Μουστάφα Εμπντί, κούρδος δημοσιογράφος και ακτιβιστής, έγραψε στο Facebook ότι «οι δρόμοι της συνοικίας Μάκταλα, στη νοτιο-ανατολική πλευρά του Κομπάνι είναι γεμάτες πτώματα μαχητών του Daesh» (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος). Σύμφωνα με τον ίδιο, εκατοντάδες άμαχοι παραμένουν στο Κομπάνι, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση αρχίζει να δυσχεραίνει «αφού οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από τρόφιμα και νερό».

Είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των αμάχων που έχουν παραμείνει στο Κομπάνι, αφού διάφορες πηγές αναφέρουν ότι το σύνολο του πληθυσμού έχει διαφύγει, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι εξακολουθούν να παραμένουν κάτοικοι στην πόλη.

Εάν οι αεροπορικές επιδρομές βοήθησαν σε κάποιο βαθμό τους κούρδους μαχητές να ανακαταλάβουν κάποιες από τις θέσεις των τζιχαντιστών στο Κομπάνι, δεν είναι ικανές να σώσουν την πόλη, προειδοποιούν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι μία χερσαία στρατιωτική επιχείρηση, αράβων ή τούρκων στρατιωτών, αφού η Ουάσινγκτον έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, είναι αναγκαία για την ανατροπή της κατάστασης στο θέατρο των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε χθες λόγο για την ανάγκη πραγματοποίησης χερσαίας επιχείρησης κατά των τζιχαντιστών, ωστόσο το ενδεχόμενο χερσαίας τουρκικής επιχείρησης δεν φαίνεται ισχυρό. «Θεωρείτε ότι είναι προς το συμφέρον τους;», δηλώνει γαλλική κυβερνητική πηγή , τονίζοντας ότι η Αγκυρα δεν έχει επιλύσει ακόμη το θέμα με τη δική της κουρδική μειονότητα.

Ωστόσο, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση θα είναι ίσως ο μόνος τρόπος για τον κατευνασμό του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας που βγήκε μαζικά στους δρόμους από τη Δευτέρα. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια τις διαδηλώσεις. Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact