ΚΟΣΜΟΣ

Άγριο ξύλο στους Ουκρανούς για να ενταχθούν στον στρατό – Προσπαθούν να αποφύγουν τη νέα επιστράτευση!

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη νέα επιστράτευση στην Ουκρανία ενέκρινε σήμερα Πέμπτη η ουκρανική Βουλή, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αναταραχές, καθώς μόνο λίγοι δεν είναι οι πολίτες που δεν επιθυμούν να πολεμήσουν, σε σημείο που προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα!

Ειδικότερα, με το που ανακοινώθηκε η επιστράτευση, νεαροί Ουκρανοί που δεν θέλουν με τίποτα να πάνε στο πεδίο της μάχης, έσπευσαν στα δυτικά σύνορα της χώρας με σκοπό να το σκάσουν στη Ρουμανία. Ξωπίσω τους, ωστόσο, έτρεξαν άνδρες των ουκρανικών δυνάμεων καταστολής, οι οποίοι και προσπάθησαν να τούς εμποδίσουν με κάθε τρόπο. Στα social media κυκλοφόρησαν βίντεο στα οποία πολίτες που προσπάθησαν να διαφύγουν από τη χώρα, προπηλακίζονται και συλλαμβάνονται, κατηγορούμενοι για δειλία και προδοσία.

«Δεν είμαι άπιστος. Πολλοί φίλοι μου ήδη έφυγαν. Όποιος έχει την ευκαιρία, φεύγει», δήλωσε στο Sky News νεαρός Ουκρανός που αποφάσισε να πάρει τον δρόμο για το εξωτερικό, για να αποφύγει τη στράτευση. Πέρασε τα σύνορα μέσα από τα βουνά, έχοντας καταβάλλει 6.000 δολάρια ως αντίτιμο για να βγει από τη χώρα. «Χρειάζομαι ειρήνη, για μένα κυρίως», τονίζει. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι έτοιμοι για να πεθάνουν. Και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να θάψουν τους εαυτούς τους ζωντανούς. Έρχονται αρκετοί σε εμάς για βοήθεια», δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να διαφύγει.

Κάθε εβδομάδα οι ουκρανικές Αρχές συλλαμβάνουν πολίτες που προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα για να μην πολεμήσουν, αλλά και πολίτες που θεωρούνται ύποπτα για αρνητές στράτευσης, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται επειγόντως ενισχύσεις από έμψυχο υλικό. Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει πως η Ουκρανία χρειαζόταν πάνω από μισό εκατομμύριο νέους στρατιώτες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ουκρανικός στρατός, εξασθενημένος και αντιμέτωπος με την έλλειψη πυρομαχικών, προσπαθεί να αναχαιτίσει τις ρωσικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του μετώπου. Για να το κάνει αυτό, εκτός από πολεμοφόδια χρειάζεται και νέους στρατιώτες. Η Ουκρανία, αντιμέτωπη με έλλειψη εθελοντών για κατάταξη στο στρατό, έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου εναντίον της Ρωσίας, εργαζόταν επί πολλούς μήνες πάνω στο επίμαχο αυτό νομοσχέδιο, που είχε προκαλέσει ποικίλες αντιπαραθέσεις.

Ειδικότερα, προβλέποντας -κυρίως- την αύξηση των ποινών για τους ανυπότακτους, προκάλεσε σκάνδαλο, λόγω της απόσυρσης, την τελευταία στιγμή, ενός άρθρου για την αποστράτευση των στρατιωτών που έχουν υπηρετήσει 36 μήνες, ένα ισχυρό πλήγμα για τους στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο περισσότερο από δύο χρόνια.

Η Ουκρανία διεύρυνε αρχικά την επιστράτευση, μειώνοντας την ηλικία όσων καλούνται να παρουσιαστούν στον στρατό από τα 27 στα 25 έτη, ενώ έσπευσε να διευκολύνει και τις διαδικασίες επιστράτευσης, δημιουργώντας ένα ειδικό ψηφιακό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές ψήφισαν, επίσης, υπέρ του να επιστρατευτούν και κρατούμενοι.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact