ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΧΙ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Οχι από τις Βρυξέλλες στην αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η υποδοχή της νέας βελτιωμένης πρότασης της ελληνικής πλευράς προς την Κομισιόν δεν έτυχε καλής υποδοχής. Σύμφωνα με δηλώσεις ενός αξιωματούχου της ΕΕ στο Bloomberg πρόκειται για ένα «ασαφές αναμάσημα» των προηγούμενων ελληνικών προγραμμάτων και αμφισβητείται κατά πόσο είναι αξιόπιστη. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε μόνο πως οι τρεις θεσμοί έλαβαν την πρόταση και την εξετάζουν.

Οι 47 σελίδες της αρχικής ελληνικής πρότασης μειώθηκαν σε τρεις και παραδόθηκαν στους Θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορία που μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο και επιβεβαίωσε πριν από λίγο αξιωματούχος της Κομισιόν στο Reuters.

Κυβερνητικές πηγές πάντως δεν μιλούν για συγκεκριμένο αριθμό σελίδων, αλλά αναφέρουν πως αυτό που δόθηκε στους θεσμούς είναι αλλαγές στο αρχικό κείμενο. Τονίζουν μάλιστα πως το ελληνικό κείμενο είναι 47 σελίδες.

Στόχος είναι να βρεθεί κοινός τόπος στις διαπραγματεύσεις πριν από το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ. Η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο και μαζί με τους εταίρους να βρουν τη χρυσή τομή που θα οδηγήσει σε μία συμφωνία.

Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος της νέας πρότασης πέφτει κυρίως στο δημοσιονομικό κενό, από την κάλυψη του οποίου θα κριθούν ουσιαστικά και τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση. Παράλληλα η ελληνική πλευρά ζητάει να αναλάβει τα ομόλογά της ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και αυτός να αποπληρώσει την ΕΚΤ.

Επιπλέον η Αθήνα ζητάει από την ΕΚΤ να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να αγοράζουν περισσότερο ελληνικό χρέος. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της και να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, ζητάει να έχει πρόσβαση στα 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ του EFSF τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ανενεργά.

Το Reuters αναφέρει ότι η πρόταση αυτή έχει σκοπό να γεφυρώσεις τις διαφορές Αθήνας-Θεσμών σε ΦΠΑ και συντάξεις

Τι αποκάλυψε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο

Νέο κείμενο με μεταρρυθμίσεις έστειλε η Αθήνα στους δανειστές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή. Σημειώνεται ότι η Αθήνα είχε στείλει κείμενο 47 σελίδων στους Θεσμούς, ενώ οι δανειστές είχαν απαντήσει με το πεντασέλιδο έγγραφο Γιούνκερ που απορρίφθηκε.

Τις τελευταίες μέρες η ελληνική πλευρά ετοίμαζε νέο κείμενο με νέα μέτρα, όπως οι αλλαγές στον ΦΠΑ και η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά. Η υποβολή των νέων προτάσεων ενδεχομένως να ξεμπλοκάρει τις συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο, καθώς χθες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι αν δεν πέσουν οι νέες προτάσεις στο τραπέζι δεν έχουν νόημα οι συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact