ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία με ρωσικό μαχητικό που κατέρριψε αμερικανικό drone στη Μ. Θάλασσα

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκληθεί, μετά την κατηγορία για κατάρριψη του αμερικανικού drone από ρωσικό μαχητικό, στη Μαύρη Θάλασσα το βράδυ της Τρίτης (8/3).

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η πλευρά των ΗΠΑ, ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 «αναχαίτισε και προσέκρουσε» την Τρίτη σε αμερικανικό drone Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και προκάλεσε την πτώση του, μια ενέργεια που χαρακτηρίστηκε «απερίσκεπτη» από τον Λευκό Οίκο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί φόβους για κλιμάκωση.

Για τον λόγο αυτό, κλήθηκε, χθες, στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, ώστε να του κοινοποιηθεί «η έντονη διαμαρτυρία» των ΗΠΑ μετά το περιστατικό με το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα, λίγες ώρες μετά το «θερμό επεισόδιο», το αμερικανικό δίκτυο CBS, έφτιαξε ένα βίντεο-προσομοίωση της κατάρριψης στη Μαύρη Θάλασσα, δείχνοντας πως προκλήθηκε η βλάβη στο αμερικανικό drone.

Το χρονικό του επεισοδίου με το drone στη Μαύρη Θάλασσα

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τη διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη, το drone MQ-9 Reaper πετούσε πάνω από διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, όταν ένα από τα δύο ρωσικά μαχητικά Su-27 που το είχαν προσεγγίσει πέταξε σκόπιμα μπροστά του και του έριξε καύσιμα αρκετές φορές. Στη συνέχεια, και αφού πετούσε κοντά του για περίπου 30′ με 40′, το Su-27 χτύπησε τον έλικα του drone, αναγκάζοντας τις αμερικανικές δυνάμεις να ρίξουν το MQ-9 Reaper σε διεθνή ύδατα, όπως δήλωσε ο Ράιντερ.

«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλειά του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας και διοικητής των εναέριων δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική, Τζέιμς Μπ. Χέκερ.

«Στην πραγματικότητα, αυτή η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών», συμπλήρωσε ο Χέκερ.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διοίκηση του αμερικανικού στρατού, το συμβάν, που έγινε την Τρίτη στις 8:03, ήταν αποτέλεσμα «μη ασφαλούς και μη επαγγελματικής αναχαίτισης» από ρωσικό μαχητικό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ και του επέδωσε διαμαρτυρία για το συμβάν.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact