ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούλης: Ποιος ΕΝΦΙΑ; Θα τον αντικαταστήσουμε με άλλο φόρο ευρωπαϊκού τύπου


Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ως κυβέρνηση το κόμμα θα «φέρει» έναν «ευρωπαϊκού τύπου φόρο για την ακίνητη περιουσία με ισχυρό αφορολόγητο και με κλιμακωτή φορολόγηση» – Τι λέει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου  χρέους και το «νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται»

Την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα ως κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. 

Μάλιστα ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον αντικαταστήσει με έναν «ευρωπαϊκού τύπου φόρο για την ακίνητη περιουσία με ισχυρό αφορολόγητο και με κλιμακωτή φορολόγηση».

Παράλληλα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι «ετοιμάζεται νέο δάνειο για να καλύψει και το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016 και φυσικά νέο μνημόνιο, που θα βαφτιστεί αλλιώς».

Σχετικά με την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους είπε ότι «ο αρμόδιος επίτροπος, ο κ. Κατάινεν σε σχετική ερώτησή μου, απάντησε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει η συζήτηση προκειμένου να εξεταστούν ενδεχόμενα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι η πλήρης συμμόρφωση με τους όρους του μνημονίου από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι μία ακόμη παταγώδης διάψευση των κυβερνητικών ισχυρισμών περί του δήθεν τέλους του μνημονίου και είναι άλλη μία απόδειξη ότι η Κομισιόν εμμένει στη γραμμή των νεοφιλελεύθερων Ταλιμπάν. Χρειάζεται μια εγκατάλειψη του καταστροφικού δόγματος Μέρκελ, που δεν οδηγεί μόνο την ελληνική οικονομία και κοινωνία σε μια καταστροφική πορεία, αλλά έχει οδηγήσει την ίδια την ευρωζώνη στα πρόθυρα ενός νέου κύκλου ύφεσης και με σοβαρό τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Παπαδημούλη: 

-Κύριε Παπαδημούλη, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν χρειαζόμαστε και δεν θέλουμε άλλα δανεικά, αλλά δημοσιεύματα από διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως η Deutche Welle και το πρακτορείο Bloomberg κάνουν λόγο για νέο πακέτο διάσωσης από τον ESM, τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Τι κλίμα εισπράττετε στις Βρυξέλλες;

-Οι εκπρόσωποι των δανειστών καρφώνουν την κυβέρνηση και διαψεύδουν την κυβερνητική προπαγάνδα για το δήθεν τέλος του μνημονίου, που είναι ένα ψεύτικο και πλαστό προεκλογικό επιχείρημα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτό που ισχύει και καλλιεργείται με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης στο παρασκήνιο είναι ότι ετοιμάζεται νέο δάνειο για να καλύψει και το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016 και φυσικά νέο μνημόνιο, που θα βαφτιστεί αλλιώς. Το μόνο που ενδιαφέρει κυβέρνηση και δανειστές είναι η αλλαγή της συσκευασίας, να μην ονομαστεί μνημόνιο, αλλά κάπως αλλιώς και να αλλάξει και το σχήμα της τρόικας παραμένοντας όμως η αυστηρή επιτήρηση, ενδεχομένως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

-Για ποιο λόγο να γίνεται αυτό το επικοινωνιακό παιγνίδι, όπως λέτε;

-Ο λόγος είναι ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ. Η καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και το διευρυνόμενο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που δίνει με σχετική βεβαιότητα την προοπτική μιας μεγάλης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές και μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν το θέλει όχι μόνο το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου, το δίδυμο της αποτυχίας, που προσπαθούν να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία με νύχια και με δόντια, αλλά και το διεθνές κατεστημένο.

-Εδώ και καιρό δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «παίζει» το σενάριο ανταλλαγής των δανείων του ΔΝΤ με χρήματα από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Με αυτό τον τρόπο θα απαλλαγούμε από το ΔΝΤ και τις πιέσεις του και η Ευρώπη θα κινηθεί με βάση τους δικούς της ρυθμούς και τις δικές της πολιτικές. Τι πληροφορίες έχετε;

-Είναι ένα από τα σενάρια και συζητώνται εδώ στις Βρυξέλλες σε ανεπίσημο επίπεδο-όπως άλλωστε προετοιμάζονται οι αποφάσεις. Το τραγικό είναι ότι αυτά τα μαθαίνουμε από δηλώσεις ή διαρροές κύκλων των δανειστών γιατί δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς κρύβεται από τη Βουλή, κρύβεται ακόμη και από τους δημοσιογράφους ακυρώνοντας την παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Σε μια χώρα με στοιχειώδη λειτουργία της δημοκρατίας και μια κυβέρνηση με στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης και φιλότιμου -για το οποίο μίλησε πολύ ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη- ο πρωθυπουργός της χώρας θα έπρεπε να ενημερώσει τον λαό, τις πολιτικές δυνάμεις, τι συζητείται για το χρέος και το μέλλον της χώρας, τι επιδιώκει η κυβέρνηση και να ζητήσει και τη γνώμη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει γιατί πολύ απλά έχουμε έναν κρυπτόμενο πρωθυπουργό που φοβάται τον διάλογο.

-Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται να αρχίσουν συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Πότε βλέπετε να πραγματοποιούνται;

-Αυτό που μπορώ να σας πω είναι τι μου απάντησε ο αρμόδιος επίτροπος, ο κ. Κατάινεν σε σχετική ερώτησή μου. Μου είπε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει η συζήτηση προκειμένου να εξεταστούν ενδεχόμενα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι η πλήρης συμμόρφωση με τους όρους του μνημονίου από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι μία ακόμη παταγώδης διάψευση των κυβερνητικών ισχυρισμών περί του δήθεν τέλους του μνημονίου και είναι άλλη μία απόδειξη ότι η Κομισιόν εμμένει στη γραμμή των νεοφιλελεύθερων Ταλιμπάν. Αυτή η πρωτοβουλία που μάθαμε από δημοσιογραφικές πηγές στη Νέα Υόρκη για τη διάσκεψη κορυφής για το ελληνικό χρέος στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο, από ότι αντιλαμβάνομαι είναι μια πρωτοβουλία του ΔΝΤ με αβέβαιη ακόμη έκβαση και την οποία τονίζω ότι φοβάται να ζητήσει ή έστω να στηρίξει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές διαρροές, για αυτή την πολυδιαφημισμένη διάσκεψη του Νοεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε.. Αυτός είναι ο χειρότερος τρόπος για να διαπραγματεύεται κανείς μια σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που ολοφάνερα είναι μη βιώσιμο. Πολύ περισσότερο όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος σε πείσμα όλων των διεθνών οικονομολόγων ισχυρίζεται ψευδώς και παραπλανητικά ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος με τους ισχύοντες κανόνες είναι δήθεν βιώσιμο. Το έγκυρο ινστιτούτο Μπρίγκελ που εδρεύει στις Βρυξέλλες πρόσφατα με μελέτη που έστειλε και στα όργανα της ΕΕ επαναλαμβάνει ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση για το χρέος που να μην αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που πάσχουν επίσης από υπερχρέωση. Γενικά, χρειάζεται μια εγκατάλειψη του καταστροφικού δόγματος Μέρκελ, που δεν οδηγεί μόνο την ελληνική οικονομία και κοινωνία σε μια καταστροφική πορεία, αλλά έχει οδηγήσει την ίδια την ευρωζώνη στα πρόθυρα ενός νέου κύκλου ύφεσης και με σοβαρό τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Για να γίνει αυτό χρειάζεται στροφή των επενδυτικών πόρων προς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, αμοιβαιοποίηση ενός μεγάλου μέρους του ευρωπαϊκού χρέους που βρίσκεται συγκεντρωμένο στο Νότο. Χρειάζεται επίσης οι πλεονασματικές χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης να ενισχύσουν τη ζήτηση.

-Πραγματικά αυτό είναι αναγκαίο και ήδη βλέπουμε μια προσπάθεια μέσω της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αν και αυτό φυσικά δεν φτάνει. Όταν μάλιστα, όπως και εσείς με ερώτησή σας στην Κομισιόν, το λαθρεμπόριο καυσίμων συνεχίζεται και με τη μη λειτουργία του συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων, έχουμε απώλεια δημοσίων εσόδων της τάξης του 1 δισεκ. ευρώ το χρόνο.

-Με την ερώτηση που κατέθεσα στην Κομισιόν επικαλούμενος στοιχεία και μελέτες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων θέτω το μεγάλο θέμα: Στην Ελλάδα το δημόσιο χάνει ετησίως ένα δισεκ. ευρώ γιατί οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων και γιατί στο έτος 2014 ακόμη δεν λειτουργεί το σύστημα ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων, που έχει ψηφιστεί από το 2009 και το οποίο θα έπρεπε να ελέγχει ηλεκτρονικά όλες τις εισροές-εκροές από τα διυλιστήρια, τις μεγάλες εταιρίες εμπορίας μέχρι τα πρατήρια και τα τελωνεία.

-Κατά τη γνώμη σας είναι θέμα γραφειοκρατικής ανικανότητας το θέμα αυτό ή κάτι άλλο;

-Δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Έχουμε μια κυβέρνηση που υπερφορολογεί τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, κατόχους μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας και την ίδια ώρα χάνονται τεράστια ποσά από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Όσοι έχουν πανάκριβες επαύλεις και ακίνητα κρυμμένα πίσω από εταιρίες offshore δεν ελέγχονται. Αλλά και αυτοί που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία -πάνω από 5 εκατ. ευρώ δηλωμένη με το όνομά τους στην εφορία- με τον ΕΝΦΙΑ που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πληρώνουν το μισό φόρο από ότι πλήρωναν πριν.

-Πως σχολιάζετε την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ;

-Έχουμε μια κυβέρνηση που με τον ΕΝΦΙΑ καταλογίζει το 2014 σε μια νεκρωμένη αγορά ακινήτων, με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων στα τάρταρα, τέσσερα δισεκ. ευρώ φόρο στα ακίνητα. Είναι διπλάσιος φόρος από το μέσο όρο που ισχύει στην ευρωζώνη, πολύ πάνω από το 2% του σημερινού ΑΕΠ της χώρας. Όταν ο φόρος για ακίνητα στην Ευρωζώνη είναι κατά μέσο όρο το 1% του ΑΕΠ.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει εντελώς τον ΕΝΦΙΑ; Με τι θα τον αντικαταστήσετε;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα τον αντικαταστήσει με έναν ευρωπαϊκού τύπου φόρο για την ακίνητη περιουσία με ισχυρό αφορολόγητο και με κλιμακωτή φορολόγηση έτσι ώστε αυτοί που έχουν περισσότερα να πληρώνουν περισσότερα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact