ΚΟΣΜΟΣ

Περικοπές στον προϋπολογισμό της Βενεζουέλας

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο δήλωσε την Παρασκευή ότι ο ίδιος και οι άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να δεχθούν μειώσεις μισθών, ως μέρος των περικοπών του προϋπολογισμού που ο ίδιος εξήγγειλε εξ αιτίας της κατρακύλας της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

«Αυτό είναι ένα τεστ για μένα», δήλωσε ο Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση, επαναλαμβάνοντας ότι η Βενεζουέλα θα ασκήσει πιέσεις στο πλαίσιο του πετρελαϊκού καρτέλ καθώς και μεταξύ των μη μελών του ΟΠΕΚ για μια διεθνή τιμή 100 δολάρια ανά βαρέλι. «Έχω ζητήσει την αναθεώρηση των μισθών των υπουργών και των αξιωματούχων των κρατικών επιχειρήσεων, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ο Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος πέρυσι κέρδισε τις εκλογές διαδεχόμενος τον αείμνηστο Ούγκο Τσάβες και τώρα βλέπει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί σημαντικά εν μέρει λόγω της οικονομικής κρίση ανακοίνωσε τη θέσπιση μιας νέας επιτροπής η οποία θα προτείνει περικοπές των δημοσίων δαπανών. «Η εν λόγω επιτροπή πρόκειται να πάρει τσεκούρι και να κόψει όπου πρέπει», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται διάφορες περικοπές στον προϋπολογισμό.

Ο Μαδούρο επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανέβουν και ειρωνεύτηκε τους πολιτικούς του αντιπάλους οι οποίοι λένε ότι η πτώση των εσόδων θα μπορούσε να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. «Η ολιγαρχία πιστεύει ότι είναι καιρός να νικήσει την Μπολιβαριανή επανάσταση. Το έχω ξαναπεί. Είμαστε σε συνθήκες που αντέχουμε την πτώση της τιμής του πετρελαίου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», ανέφερε ο Μαδούρο.

Η Βενεζουέλα που είναι μέλος του ΟΠΕΚ αντλεί σχεδόν το 96% των κρατικών εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου, έτσι η πτώση των τιμών σε πολυετή χαμηλά επιδεινώνει την οικονομική ύφεση, το εξωτερικό έλλειμμα και την έλλειψη βασικών αγαθών. Οι απώλειες για την εθνική οικονομία της Βενεζουέλας από την πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι σημαντικές καθώς το 2012 πωλούσε το βαρέλι κατά μέσο όρο στα 103,42 δολάρια, ενώ το 2013 η τιμή αυτή υποχώρησε στα 98,08 δολάρια. Μόλις την Παρασκευή η τιμή που πουλά το πετρέλαιο της η Βενεζουέλα έπιασε χαμηλό τεσσάρων ετών καθώς υποχώρησε στα 68,08 δολάρια ανά βαρέλι.

Το αργό στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 10% την Παρασκευή στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ το Brent έσπασε το αρνητικό φράγμα και υποχώρησε κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact