ΥΓΕΙΑ

Περιορισμός δύο παραβενών στα καλλυντικά

Tην ελάττωση των επιτρεπόμενων ορίων συγκέντρωσης δύο παραβένων στα καλλυντικά προϊόντα ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τις απαγόρευσε στις κρέμες για την αντιμετώπιση των ερεθισμών στα βρέφη.

Αυτή η απόφαση, που αφορά τις δύο χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά (την propylparaben και την butylparaben), ανακοινώθηκε μετά την αξιολόγηση που διεξήγαγε η επιστημονική επιτροπή για την ασφάλεια των καταναλωτών, διευκρίνισε η Κομισιόν σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσής τους μειώθηκε δραστικά στο 0,14% έναντι των ορίων που ίσχυαν προηγουμένως τα οποία κυμαίνονταν μεταξύ 0,4 και 0,8%, ανάλογα με το αν οι χημικές αυτές ουσίες χρησιμοποιούνταν μεμονωμένες ή αναμεμιγμένες με άλλες.

Η χρήση τους «απαγορεύεται στα μη εκπλυόμενα προϊόντα που εφαρμόζονται στην περιοχή της βρεφικής πάνας σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της διείσδυσης τους στο δέρμα είναι αυξημένος εξαιτίας της ύπαρξης ενός ερεθισμού και της διαπερατότητας του δέρματος σε σύγκριση με την ανέπαφη επιδερμίδα».

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί «θα εφαρμοστούν στα προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν μετά την 16η Απριλίου του 2015».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ταυτόχρονα με την ανακοίνωση αυτή ότι οι δύο αυτές χημικές ουσίες δεν «ενέχουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία» όταν χρησιμοποιούνται στα προκαθορισμένα όρια και ότι παίζουν «ένα σημαντικό ρόλο ως συντηρητικοί παράγοντες» προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των καλλυντικών προϊόντων.

Η μείωσή ωστόσο στην χρήση τους συνιστά σε κάθε περίπτωση «μια έμμεση αναγνώριση της πιθανής επιβλαβούς επενέργειας στο ενδοκρινολογικό σύστημα και της ενδεχόμενης αλλεργιογόνου δράσης τους» σχολίασε μία ευρωπαϊκή πηγή.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact