ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο κίνησης: Το σενάριο για επαναφορά της επιδότησης

Ένα έξτρα πακέτο παρεμβάσεων άνω των 400 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυρών λόγω της αύξησης στις τιμές των υγρών καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το πετρέλαιο κίνησης με το υπουργείο Οικονομικών να είναι έτοιμο να επαναφέρει την επιδότηση στην τιμή πώλησής του η οποία εκτοξεύτηκε από την 1η Οκτωβρίου και έχει υπερβεί την τιμή πώλησης της απλής αμόλυβδης βενζίνης.\

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι σε μέσα επίπεδα πανελλαδικά η τιμή στο diesel έχει ανέβει στα 2,121 ευρώ το λίτρο, ενώ η βενζίνη βρίσκεται στα 2,034 ευρώ.

Πέρα από το αυξημένο κόστος για τις μετακινησεις των πολιτών, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να περιορίσει και τη μετακύλιση του κόστους στις τιμές των προϊόντων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή είχε αφήσει «παράθυρο» για παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης λόγω του ράλι ανόδου της τιμής του με αποτέλεσμα σήμερα το πετρέλαιο κίνησης να είναι πιο ακριβό από τη βενζίνη. Μάλιστα αυτό το φαινόμενο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο κόστος των προϊόντων.

Για την έξαρση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι φαινόμενο που δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη ως απότοκο των διεθνών εξελίξεων και σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αντιδρά σπασμωδικά. Παρατηρεί τα φαινόμενα, δεν τα προσπερνά. Τα μελετά και στο σωστό χρόνο, έχοντας αξιολογήσει τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, κάνει παρεμβάσεις με στόχο να έχουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα».

Η απάντηση αυτή από πλευράς κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Αλέξη Χαρίτση να κάνει λόγο για κυβερνητικό αλαλούμ ερμηνεύοντας τη δήλωση του Γιάννη Οικονόμου ως «απόρριψη» του ενδεχομένου επιδότησης του diesel κίνησης και μάλιστα υποστήριξε ότι ο κ. Οικονόμου «άδειασε» τον πρωθυπουργό.

«Δεν φτάνει που απορρίπτει τα απολύτως αναγκαία μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, με τις παλινωδίες και την εμμονή στην επικοινωνιακή διαχείριση, η κυβέρνηση δημιουργεί τεράστια σύγχυση και οδηγεί σε πρωτοφανή απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις», σχολίσε ο Αλ. Χαρίτσης.

Η πιθανότερη ημερομηνία ενεργοποίησης του μέτρου είναι η 1η Νοεμβρίου χωρίς να αποκλείεται η παρέμβαση να έρθει νωρίτερα ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των διεθνών τιμών και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact