ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο κίνησης: Το σενάριο για επαναφορά της επιδότησης

Ένα έξτρα πακέτο παρεμβάσεων άνω των 400 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυρών λόγω της αύξησης στις τιμές των υγρών καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το πετρέλαιο κίνησης με το υπουργείο Οικονομικών να είναι έτοιμο να επαναφέρει την επιδότηση στην τιμή πώλησής του η οποία εκτοξεύτηκε από την 1η Οκτωβρίου και έχει υπερβεί την τιμή πώλησης της απλής αμόλυβδης βενζίνης.\

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι σε μέσα επίπεδα πανελλαδικά η τιμή στο diesel έχει ανέβει στα 2,121 ευρώ το λίτρο, ενώ η βενζίνη βρίσκεται στα 2,034 ευρώ.

Πέρα από το αυξημένο κόστος για τις μετακινησεις των πολιτών, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να περιορίσει και τη μετακύλιση του κόστους στις τιμές των προϊόντων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή είχε αφήσει «παράθυρο» για παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης λόγω του ράλι ανόδου της τιμής του με αποτέλεσμα σήμερα το πετρέλαιο κίνησης να είναι πιο ακριβό από τη βενζίνη. Μάλιστα αυτό το φαινόμενο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο κόστος των προϊόντων.

Για την έξαρση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι φαινόμενο που δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη ως απότοκο των διεθνών εξελίξεων και σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αντιδρά σπασμωδικά. Παρατηρεί τα φαινόμενα, δεν τα προσπερνά. Τα μελετά και στο σωστό χρόνο, έχοντας αξιολογήσει τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, κάνει παρεμβάσεις με στόχο να έχουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα».

Η απάντηση αυτή από πλευράς κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Αλέξη Χαρίτση να κάνει λόγο για κυβερνητικό αλαλούμ ερμηνεύοντας τη δήλωση του Γιάννη Οικονόμου ως «απόρριψη» του ενδεχομένου επιδότησης του diesel κίνησης και μάλιστα υποστήριξε ότι ο κ. Οικονόμου «άδειασε» τον πρωθυπουργό.

«Δεν φτάνει που απορρίπτει τα απολύτως αναγκαία μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, με τις παλινωδίες και την εμμονή στην επικοινωνιακή διαχείριση, η κυβέρνηση δημιουργεί τεράστια σύγχυση και οδηγεί σε πρωτοφανή απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις», σχολίσε ο Αλ. Χαρίτσης.

Η πιθανότερη ημερομηνία ενεργοποίησης του μέτρου είναι η 1η Νοεμβρίου χωρίς να αποκλείεται η παρέμβαση να έρθει νωρίτερα ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των διεθνών τιμών και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact