Σε ένα σχοινί, το οποίο σιγοκαίει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το όνειρό του για το «μεγάλο οθωμανικό κράτος», ακροβατεί η σχέση Ελλάδας – Τουρκίας.
Ένα όνειρο πασπαλισμένο με ισχυρές δόσης κολοσσιαίας αλαζονείας και αλύτρωτου επεκτατισμού που έχει εκτοξεύσει στα ύψη το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Αυτή η αιώνια διαμάχη και εκρηκτικότερη διένεξη της Ευρώπης με αντιπαλότητα που ανάγεται πολλούς αιώνες πίσω, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και από τα διεθνή Μέσα, τα οποία της αφιερώνουν όλο και περισσότερες λέξεις.
Η γερμανική Frankfurter Rundschau κάνει μάλιστα λόγο για «παιχνίδι με τη φωτιά στο Αιγαίο» και μια ένταση που κλιμακώνεται επικίνδυνα μέρα με τη μέρα.
Συγκεκριμένα, σε εκτενή ανταπόκριση, που δημοσιεύεται σε αμφότερες τις εφημερίδες Frankfurter Rundschau και Badische Zeitung, γίνεται λόγος για «παιχνίδι με τη φωτιά στο Αιγαίο», ενώ επισημαίνεται ότι «οι δύο νατοϊκοί εταίροι ερίζουν επί δεκαετίες για τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο».
Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, «τώρα η αντιπαράθεση κλιμακώνεται μάλιστα σε περισσότερα από ένα μέτωπα».
«Ο τρελός Ερντογάν»
Ο Γερμανός ανταποκριτής κάνει μεταξύ άλλων ειδική αναφορά στις «καυστικές» δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος χαρακτήρισε «τρελό» τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
«Ο Πάνος Καμμένος τα λέει έξω απ’ τα δόντια – ο δεξιός πολιτικός αρέσκεται στα ξεκάθαρα λόγια, ακόμα κι όταν μιλά για ξένους πολιτικούς όπως τον Τούρκο πρόεδρο», σημειώνει.
Το δημοσίευμα εκτιμά ότι «οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί του προέδρου των ΑΝΕΛ (…) δείχνουν πάνω από όλα ένα πράγμα: Ότι οι σχέσεις των δύο ιστορικά εχθρικών μεταξύ τους νατοϊκών εταίρων κατευθύνονται προς ένα νέο ναδίρ».
Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι αφορμή για «επιθέσεις του Καμμένου» είναι η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επί πέντε εβδομάδες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.
«Η ελπίδα ότι οι στρατιωτικοί ενδέχεται να αφεθούν ελεύθεροι πριν το ορθόδοξο Πάσχα, φαίνεται να καταρρέει», παρατηρεί ο ανταποκριτής και συνεχίζει: «Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει ανεπιτυχείς έως τώρα προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, η Τουρκία ζητά την έκδοση οκτώ τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 και ζήτησαν εκεί άσυλο. Ο Ερντογάν κατηγορεί τους Έλληνες ότι προστατεύουν ‘τρομοκράτες’».Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα






















