ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Politico: Το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποτροπή ενός νέου Qatargate

Σχέδιο 14 σημείων ετοιμάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αποτροπή ενός νέου Qatargate, σύμφωνα με το Politico.

Στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πιθανό να απαγορευτεί το λόμπινγκ για δύο χρόνια έπειτα από την αποχώρησή τους από τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του κανονιστικού πλαισίου διαφάνειας του σώματος που ταλανίζεται από το Qatargate.

Επικαλούμενο πηγές προερχόμενες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Politico αναφέρει ότι η Πρόεδρός του, Ρομπέρτα Μέτσολα πρόκειται να καταθέσει συνολικά 14 προτάσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου να αποφευχθούν νέα σκάνδαλα τύπου Qatargate.

Σύμφωνα με το Politico, με βάση αυτές τις προτάσεις:

  • Θα απαγορεύεται σε πρώην ευρωβουλευτές να δραστηριοποιούνται ως λομπίστες για δύο χρόνια έπειτα από το τέλος της θητείας τους.
  • Θα υποχρεούται επίσης όποιος εισέρχεται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο να δηλώνει ποιον πρόκειται να συναντήσει.
  • Παράλληλα, θα απαγορεύεται στους ευρωβουλευτές να συστήνουν ανεπίσημες ομάδες φιλίας με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Επίσης, θα υποχρεούνται οι ευρωβουλευτές να δίνουν στοιχεία για τις άλλες πηγές εισοδήματός τους.
  • Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους σε ομάδες λόμπινγκ που έχουν εγγραφεί στο μητρώο διαφάνειας της Ε.Ε.
  • Οποιοσδήποτε εκπροσωπεί τα συμφέροντα χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο μητρώο διαφάνειας προκειμένου να μπορεί να δρα ως λομπίστας.
  • Όσοι εργάζονται ως βοηθοί ευρωβουλευτών και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ευρωβουλής δεν θα επιτρέπεται να έχουν παράλληλα διευθυντικές θέσεις σε ΜΚΟ.
  • Οι ευρωβουλευτές, οι βοηθοί τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην Ευρωβουλή θα πρέπει να αποκαλύπτουν ποιους συναντούν όταν συζητούν το τρέχον νομοθετικό έργο, ανεξάρτητα από το αν οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε χώρους της Ευρωβουλής ή όχι.

Πολλές από τις προτάσεις της Ρομπέρτα Μέτσολα θα μπορούσαν να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα τους επόμενους μήνες, εάν βέβαια εγκριθούν από την Ευρωκοινοβουλίου. Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της την Πέμπτη, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους επικεφαλής των εννέα πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής.

Η αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέστη πλήγμα τον Δεκέμβριο, όταν οι βελγικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε νυν και πρώην ευρωβουλευτές που κατηγορούνται για δωροδοκία από Μαρόκο και Κατάρ.

Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο τον περασμένο μήνα, η Ρομπέρτα Μέτσολα το χαρακτήρισε ως επίθεση στη Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ξένες δυνάμεις.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact