ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Politico: Το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποτροπή ενός νέου Qatargate

Σχέδιο 14 σημείων ετοιμάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αποτροπή ενός νέου Qatargate, σύμφωνα με το Politico.

Στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πιθανό να απαγορευτεί το λόμπινγκ για δύο χρόνια έπειτα από την αποχώρησή τους από τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του κανονιστικού πλαισίου διαφάνειας του σώματος που ταλανίζεται από το Qatargate.

Επικαλούμενο πηγές προερχόμενες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Politico αναφέρει ότι η Πρόεδρός του, Ρομπέρτα Μέτσολα πρόκειται να καταθέσει συνολικά 14 προτάσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου να αποφευχθούν νέα σκάνδαλα τύπου Qatargate.

Σύμφωνα με το Politico, με βάση αυτές τις προτάσεις:

  • Θα απαγορεύεται σε πρώην ευρωβουλευτές να δραστηριοποιούνται ως λομπίστες για δύο χρόνια έπειτα από το τέλος της θητείας τους.
  • Θα υποχρεούται επίσης όποιος εισέρχεται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο να δηλώνει ποιον πρόκειται να συναντήσει.
  • Παράλληλα, θα απαγορεύεται στους ευρωβουλευτές να συστήνουν ανεπίσημες ομάδες φιλίας με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Επίσης, θα υποχρεούνται οι ευρωβουλευτές να δίνουν στοιχεία για τις άλλες πηγές εισοδήματός τους.
  • Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους σε ομάδες λόμπινγκ που έχουν εγγραφεί στο μητρώο διαφάνειας της Ε.Ε.
  • Οποιοσδήποτε εκπροσωπεί τα συμφέροντα χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο μητρώο διαφάνειας προκειμένου να μπορεί να δρα ως λομπίστας.
  • Όσοι εργάζονται ως βοηθοί ευρωβουλευτών και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ευρωβουλής δεν θα επιτρέπεται να έχουν παράλληλα διευθυντικές θέσεις σε ΜΚΟ.
  • Οι ευρωβουλευτές, οι βοηθοί τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην Ευρωβουλή θα πρέπει να αποκαλύπτουν ποιους συναντούν όταν συζητούν το τρέχον νομοθετικό έργο, ανεξάρτητα από το αν οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε χώρους της Ευρωβουλής ή όχι.

Πολλές από τις προτάσεις της Ρομπέρτα Μέτσολα θα μπορούσαν να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα τους επόμενους μήνες, εάν βέβαια εγκριθούν από την Ευρωκοινοβουλίου. Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της την Πέμπτη, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους επικεφαλής των εννέα πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής.

Η αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέστη πλήγμα τον Δεκέμβριο, όταν οι βελγικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε νυν και πρώην ευρωβουλευτές που κατηγορούνται για δωροδοκία από Μαρόκο και Κατάρ.

Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο τον περασμένο μήνα, η Ρομπέρτα Μέτσολα το χαρακτήρισε ως επίθεση στη Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ξένες δυνάμεις.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact