ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο είναι το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος

Το 2013, το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 12,2% του ΑΕΠ και το χρέος στο 174,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη δεύτερη κοινοποίηση των στοιχείων της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος των κρατών-μελών της ΕΕ το 2013.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το έλλειμμα της Ελλάδος το 2013 διαμορφώθηκε στο 12,25 του ΑΕΠ, από -8,6% του ΑΕΠ το 2012 και -10,1% του ΑΕΠ το 2011.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ελληνικό χρέος διαμορφώθηκε το 2013 στο 174,9% AEΠ (319,13 δισ ευρώ), από 156,9% του ΑΕΠ το 2012 και 171,3% του ΑΕΠ το 2011.
Συνολικά στην ευρωζώνη το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο -2,9% του ΑΕΠ (έναντι -3,6% του ΑΕΠ το 2012 και -4,1% του ΑΕΠ το 2011) και στην ΕΕ το έλλειμμα μειώθηκε στο -3,2% του ΑΕΠ (έναντι -4,2% του ΑΕΠ το 2012 και -4,5% του ΑΕΠ το 2011.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 90,9% του ΑΕΠ το 2013 και στην ΕΕ στο 85,4% του ΑΕΠ.
Αναλυτικότερα, πλεόνασμα κατέγραψαν το Λουξεμβούργο (+0,6% του ΑΕΠ) και η Γερμανία (+0,1% του ΑΕΠ), ενώ τα χαμηλότερα ελλείμματα σημειώθηκαν στην Εσθονία (-0,5% του ΑΕΠ), στη Δανία (-0,7% του ΑΕΠ) και στη Λετονία (-0,9% του ΑΕΠ).
Όπως τονίζει η Eurostat δέκα κράτη-μέλη παρουσίασαν δημόσιο έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη Σλοβενία (-14,6%), την Ελλάδα (-12,2%), την Ισπανία (-6,8%), τη Μ. Βρετανία (-5,8%), την Ιρλανδία (-5,7%), την Κροατία (-5,2%), την Κύπρο και την Πορτογαλία (-4,9%), τη Γαλλία (-4,1%) και την Πολωνία (-4%).
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν το 2013 στην Εσθονία (10,1%), στη Βουλγαρία (18,3%), στο Λουξεμβούργο (23,6%), στη Ρουμανία (37,9%) και στη Λετονία (38,2%). Η Eurostat σημειώνει ότι 16 κράτη-μέλη εμφάνισαν χρέος πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ελλάδα (174,9%), στην Πορτογαλία (128%), στην Ιταλία (127,9%), στην Ιρλανδία (123,3%), στο Βέλγιο (104,5%) και στην Κύπρο (102,2%).

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact