ΥΓΕΙΑ

Πότε η φαγούρα οφείλεται σε αλλεργία

Περίπου 20% των ανθρώπων εκδηλώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κνίδωση, μια δερματική αλλεργική αντίδραση που προκαλεί εξάνθημα με «σπυράκια» λευκά στο κέντρο και κοκκινωπά στην περιφέρεια και συνοδεύεται από έντονη φαγούρα.

Οξεία κνίδωση

Στους περισσότερους ασθενείς η κνίδωση εμφανίζεται ξαφνικά και τα πιο συνηθισμένα αίτια είναι οι λοιμώξεις (συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του αναπνευστικού), ορισμένα τρόφιμα (όπως τα καρύδια, τα φιστίκια, το ψάρι, τα οστρακόδερμα, τα αυγά και το γάλα) και η λήψη ορισμένων φαρμάκων (όπως τα αντιβιοτικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα οπιοειδή).

Άλλες αιτίες είναι τα τσιμπήματα των εντόμων (κυρίως της σφήκας και της μέλισσας), αλλεργιογόνα όπως το λάτεξ και η γύρη, καθώς και η έκθεση σε ερεθίσματα όπως το ψύχος, η θερμότητα ή ακόμα και ο ιδρώτας.

allergies Αυτό το έχετε διαβάσει;
Αλλεργίες: Τα λάθη που κάνετε και τις χειροτερεύουν

Χρόνιες μορφές

Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις στις οποίες η κνίδωση δεν υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά επιμένει στον χρόνο.

Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν τη χρόνια κνίδωση και η αιτία της είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Τις περισσότερες φορές η χρόνια κνίδωση θεωρείται ιδιοπαθής, δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε ποσοστό 40% των πασχόντων από χρόνια κνίδωση ο οργανισμός παράγει αντισώματα, τα οποία επιτίθενται στους ιστούς του σώματος, πρόκειται δηλαδή για αυτοάνοσο νόσημα.

Η διάρκεια της χρόνιας κνίδωσης μπορεί να κυμαίνεται από κάποιος μήνες έως και αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ένας στους δύο ασθενείς θα παρουσιάζει στο πέρασμα του χρόνου σποραδικές υποτροπές του προβλήματός του.

Για την αντιμετώπιση της κνίδωσης χορηγούνται αντιισταμινικά φάρμακα, μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς, αλλά μπορεί να χορηγηθούν ακόμα και φάρμακα για τις καούρες ή και αντικαταθλιπτικά, που έχουν αντιισταμινικές και αντικνησμικές ιδιότητες.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact