ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Οι BRICS θα μπορούν να χρηματοδοτούν προγράμματα από το 2016

Οι BRICS θα έχουν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακά προγράμματα από του χρόνου, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε από τις αναδυόμενες χώρες των BRICS θα είναι επιχειρησιακή και σε θέση να χρηματοδοτεί προγράμματα ήδη από την επόμενη χρονιά, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στην πόλη Ούφα της Ρωσίας.

“Η νέα τράπεζα ανάπτυξης θα χρηματοδοτεί προγράμματα ενεργειακά, μεταφορών ή βιομηχανικής ανάπτυξης”, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από συνομιλίες με τους αρχηγούς των κρατών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο οι πρώτες χρηματοδοτήσεις θα αρχίσουν από το 2016. “Έχουμε ήδη επιλέξει 50 προγράμματα και πρωτοβουλίες στον οδικό μας χάρτη”, διαβεβαίωσε, επισημαίνοντας πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός κέντρου έρευνας για τις πηγές ενέργειας, χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι BRICS, που αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη, αποφάσισαν να αποκτήσουν τη δική τους τράπεζα για να χρηματοδοτούν μεγάλα έργα υποδομής και να ασκήσουν πίεση στη δυτική ηγεμονία.

Αυτή η νέα τράπεζα θα έχει αρχικό κεφάλαιο 50 δισεκ. δολαρίων και θα συνδεθεί με ένα νομισματικό ταμείο 100 δισεκ. δολαρίων.

Η νέα αυτή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική εμφανίζεται ως μια εναλλακτική επιλογή στο υφιστάμενο σύστημα, στο οποίο κυριαρχούν οι Δυτικοί, με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα να αποτελούν τους πυλώνες της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής των BRICS, η οποία διεξάγεται στην Ούφα, μια περιφερειακή πρωτεύουσα πάνω από 1.000 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, η Ρωσία και η Κίνα δεσμεύθηκαν εξάλλου να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τα αντίστοιχα νομίσματά τους στο εμπόριο και τις διμερείς επενδύσεις.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει επίσης τα εθνικά νομίσματα για τις εμπορικές συναλλαγές με τους εταίρους της των BRICS. “Μια τέτοια πρωτοβουλία με την Ινδία, τη Βραζιλία ή τη Νότια Αφρική θα ήταν ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε αναμφίβολα να αυξήσει τις εμπορικές ανταλλαγές μας”, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

“Με ένα νομισματικό αποθεματικό ύψους 100 δισεκ. δολαρίων, θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιδρούμε με τον προσήκοντα τρόπο στις διακυμάνσεις της αγοράς”, πρόσθεσε επίσης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact