ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» φως για τη δόση

Κλείδωμα χαμηλών επιτοκίων, επιμήκυνση και περίοδοι χάριτος, οι λύσεις για το χρέος σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg. Πλεόνασμα 3,5% καλείται να φέρνει η Ελλάδα ως το 2028. Συνολικά 3,8 δισ. ευρώ θα πάνε στα ληξιπρόθεσμα, αλλά με… δόσεις.

Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα αναμένεται να φτάσει τα 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν που επικαλείται το Bloomberg και το οποίο θα συζητηθεί στο EwG και το Eurogroup.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που θα πρέπει να επικυρωθεί από το EwG και το Eurogroup, από τη δόση, συνολικά 3,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και 7,2 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες και η αποπληρωμή χρέους.

Τα 3,8 δισ. ευρώ πάντως που αφορούν στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να διατεθούν σε δόσεις, ανάλογα με την ικανότητα της χώρας (που παρακολουθείται από τους δανειστές) να μειώσει αποτελεσματικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η χώρα θα κληθεί να πετύχει τους στόχους του προγράμματος όπως είναι γνωστοί, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Παράλληλα, όμως, καλείται να διατηρήσει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία, προτού οι στόχοι περιοριστούν σταδιακά στο 1,5% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2040.

Από την άλλη πλευρά, ως αποτέλεσμα των μικρότερων δαπανών για ανακεφαλαιοποίηση, η χώρα θα διατηρήσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι 23 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. που είναι συνολικά το πρόγραμμα.

Το χρέος

Το προσχέδιο κάνει λόγο για ένα συνδυασμό κινήσεων για τη διαχείριση του χρέους στον οποίο περιλαμβάνεται το κλείδωμα των σημερινών χαμηλών επιτοκίων, η επέκταση των ωριμάνσεων και οι περίοδοι χάριτος, στα οποία αν προστεθούν η χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγοράς ελληνικών ομολόγων (SMP και ANFA), θα επιτρέψουν στην Ελλάδα (σύμφωνα με το βασικό σενάριο) να αποκτήσει χρέος σε βιώσιμα επίπεδα σε ό,τι αφορά στις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης, χωρίς να χρειαστεί ονομαστικό κούρεμα χρέους.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact