ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προφυλακίστηκε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή

Προφυλακίστηκε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στην υπόθεση που ερευνάται για το σκάνδαλο του Qatar Gate. Το δρόμο της φυλακής πήρε και ο πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, που είναι ο Ιταλός υπήκοος και επικεφαλής της ΜΚΟ, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα, αποφυλακίστηκε αλλά με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Εάν ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστούν ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Η Ευα Καϊλή, που κατηγορείται για το σκάνδαλο του Qatar Gate, δεν εμφανίστηκε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, αφού ζήτησε αναβολή και θα εμφανιστεί ενώπιον της έδρας στις 22 Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας

Στο πλαίσιο μεγάλης κλίμακας έρευνας από το γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τρία άτομα εμφανίστηκαν ενώπιον των προδικαστικών τμημάτων του Πρωτοδικείου Βρυξελλών.

Με αυτή τη σειρά, το απόγευμα, το προ-δικαστικό τμήμα επιβεβαίωσε την προδικαστική κράτηση των F.G, και του P.A.P. O NF-T επίσης παραμένει υπό κράτηση αλλά με σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Η κατηγορούμενη Ε.Κ. δεν ήταν παρούσα στη σημερινή ακρόαση, έχοντας ζητήσει αναβολή. Θα εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 22 Δεκεμβρίου.

Εάν προσφύγουν κατά της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστούν ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Για την προστασία της έρευνας, δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες αυτή τη στιγμή. Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις της υπόθεσης μέσω δελτίων Τύπου.

Παρακολουθούσαν την Καϊλή και τους άλλους τρεις από το 2021

Την ώρα που η Εύα Καϊλή ζήτησε αναβολή για να απολογηθεί για το σκάνδαλο Qatar Gate στις 22 Δεκεμβρίου, ο Τύπος στο Βέλγιο φέρνει διαρκώς στο φως νέα στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε νέο δημοσίευμά της η εφημερίδα Le Soir, οι έρευνες για το σκάνδαλο Qatar Gate, στο οποίο κατηγορείται ότι εμπλέκεται η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, πηγαίνουν στο 2021. Ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Κρατική Ασφάλεια στο Βέλγιο – σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών – έκαναν έρευνες για την υπόθεση που χαρακτηρίστηκε ως «ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

Μάλιστα, η εφημερίδα Le Soir υποστηρίζει στο δημοσίευμά της ότι οι Αρχές του Βελγίου παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των υπόπτων για εμπλοκή στο σκάνδαλο του Qatar Gate για μήνες και όταν είχαν αρκετά στοιχεία, η υπόθεση πήγε στον εισαγγελέα.

Γιατί η Εύα Καϊλή δεν πήγε στον ανακριτή

Η απεργία δεν επέτρεψε να εμφανιστεί η Εύα Καϊλή στο δικαστικό συμβούλιο με τον δικηγόρο της, Αντρέ Ριζόπουλο, να μιλά στο Γαλλικό Πρακτορείο για τις λεπτομέρειες της μη εμφάνισής της στο δικαστικό συμβούλιο.

Η Εύα Καϊλή σε κάθε περίπτωση θα μείνει στη φυλακή μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, οπότε και θα απολογηθεί για το σκάνδαλο του Qatar Gate. Ο δικηγόρος της, Αντρέ Ριζόπουλος, εξήγησε ότι η πελάτης του δεν εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών καθώς υπήρχε απεργία στη φυλακή.

Και έτσι, συμπλήρωσε, συμφωνήθηκε να δοθεί η αναβολή και να μάθουμε την ετυμηγορία για την προφυλάκισή της ή μη στις 22 Δεκεμβρίου.

«Φως» στο Qatar Gate θα ρίξουν τα χρήματα που βρέθηκαν
Στο μεταξύ, νέα φωτογραφία με όλα τα χρήματα που βρέθηκαν, κατά τις έρευνες για το σκάνδαλο Qatar Gate στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης η βελγική αστυνομία.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, υπάρχει μια βαλίτσα γεμάτη με χρήματα. Πρόκειται πιθανότατα για τη βαλίτσα, με την οποία συνελήφθη ο πατέρας της Εύας Καϊλή, έξω από πολύ γνωστό ξενοδοχείο των Βρυξελλών.

Στην ανάρτηση των βελγικών Αρχών αναφέρεται: «Στο πλαίσιο φακέλου της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για ύποπτη διαφθορά, με στόχο άτομα που δραστηριοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία κατέσχεσε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ κατά τη διάρκεια ερευνών που διενεργήθηκαν στην περιοχή των Βρυξελλών».

Τι αποκαλύπτει η διαδρομή των χρημάτων

Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα L’ Echo, οι Αρχές της χώρας κατέσχεσαν μεταξύ άλλων μετρητά ακυκλοφόρητα, που ήταν ακόμη κολλαριστά και δεμένα με λαστιχάκι, και εμφανώς προέρχονταν από άλλη χώρα δεδομένου ότι το Βέλγιο έχει πάψει να τυπώνει χαρτονομίσματα.

Έτσι, εφόσον εντοπιστεί η προέλευση των μετρητών αυτών, θα είναι εύκολο να αποκαλυφθεί η τράπεζα από την οποία είχε γίνει η ανάληψη των χαρτονομισμάτων, άρα και ο τραπεζικός λογαριασμός και η ταυτότητα του ατόμου που χρεώθηκε την ανάληψη.

Επιπλέον, οι Αρχές θα μπορέσουν να αναλύσουν τα ψηφιακά αποτυπώματα πάνω στα χαρτονομίσματα και να τα αντιπαραβάλουν με αυτά των υπόπτων, είτε είναι υπό κράτηση όπως η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, είτε έχουν αφεθεί ελεύθεροι, όπως ο πατέρας της.

Πάντως, όπως αναφέρει το βελγικό δημοσίευμα, αυτή η αναλυτική εξέταση θα απαιτήσει αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, κατά πως τονίζει χαρακτηριστικά στα αγγλικά, η λύση είναι «follow the money», δηλαδή «ακολούθησε την πορεία του χρήματος».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η βελγική Εισαγγελία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα ευρήματα των ερευνών της περασμένης Παρασκευής.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact