ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτο βήμα στη Χιλή για τους γάμους ομοφυλοφίλων, εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο

Τώρα θα πρέπει να συζητηθεί και να εξεταστεί «κατ’ άρθρο»

Νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση η Γερουσία της Χιλής, έπειτα από ψηφοφορία που δίχασε το σώμα.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 22 ψήφους υπέρ έναντι 16 κατά.

Πρόκειται για σχέδιο νόμου που αρχικά είχε κατατεθεί το 2017, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Αποτελούσε πρωτοβουλία της κεντροαριστερής τότε προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ και είχε σκοπό να είναι νομικά ισοδύναμοι όλοι οι γάμοι, είτε ετεροφυλόφιλων ή ομοφυλόφιλων πολιτών.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την εξέταση των 10 μόνιμων άρθρων και 2 μεταβατικών μέτρων που προωθούν την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε «να επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου» σύμφωνα με δελτίο Τύπου της άνω Βουλής.

Η Γερουσία πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία πρόκειται πλέον να συζητηθεί και να εξεταστεί «κατ’ άρθρο» και ότι θα οριστεί προθεσμία για την κατάθεση τροπολογιών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Infobae, αφού ψηφιστεί από τη Γερουσία, το σχέδιο νόμου θα πρέπει να εγκριθεί επίσης από την κάτω Βουλή, όπου όμως θα συναντήσει σθεναρή αντίσταση από την αντιπολίτευση αλλά και συντηρητικούς καθολικούς δεξιούς πολιτικούς, συμμάχους της κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Μεταξύ άλλων, το κείμενο επαναπροσδιορίζει την έννοια του γάμου ως την «ένωση δύο ανθρώπων» και αντικαθιστά τους όρους που αντιστοιχούν στον άνδρα και τη γυναίκα με τον ουδέτερο όρο «σύζυγος».

«Είμαστε σε θέση να κάνουμε το τελικό βήμα και να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα για όλους. Η θέσπιση της ισότητας των γάμων θα είναι ένα βήμα πολιτισμού», θα οδηγήσει τη Χιλή «στον 21ο αιώνα» καθώς «δεν υπάρχει λόγος να επιτρέπουμε να παντρεύονται σε κάποιους, αλλά όχι σε κάποιους άλλους», είπε ο πρόεδρος της Γερουσίας Χάιμε Κιντάνα.

Η Χιλή — η τελευταία χώρα του δυτικού ημισφαιρίου που νομιμοποίησε το διαζύγιο, το 2004 — θέσπισε σύμφωνα συμβίωσης ζευγαριών του ιδίου φύλου το 2015.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact