ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικό υποβρύχιο παρασύρθηκε σε «επικίνδυνη ζώνη» – Σήμανε συναγερμός

Το πλήρωμα ενός βρετανικού υποβρυχίου με πυρηνικές κεφαλές κινδύνεψε όταν λόγω τεχνικού προβλήματος το σκάφος βρέθηκε σε μεγάλο βάθος.

Σε ένα βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Vanguard σήμανε συναγερμός λόγω ενός ελαττωματικού μετρητή βάθους. Το σκάφος μετέφερε 140 άτομα και ήταν εξοπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους Trident 2. Οι μηχανικοί του υποβρυχίου παρατήρησαν προβλήματα με τη συσκευή και διόρθωσαν έγκαιρα την κατάσταση, αποφεύγοντας πιο σοβαρές συνέπειες.

Αναλυτικότερα, η βρετανική στρατιωτική διοίκηση ερευνά το περιστατικό με το πυρηνικό υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού το οποίο βυθίστηκε τόσο πολύ φτάνοντας προς την «επικίνδυνη ζώνη». Αιτία της επικίνδυνης δυσλειτουργίας ήταν ένα όργανο μέτρησης που το οδήγησε να παρασυρθεί προς ένα μη ασφαλές βάθος.

Το υποβρύχιο του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού ήταν εξοπλισμένο με πυρηνικές κεφαλές Trident και λόγω της δυσλειτουργίας το σκάφος οδηγήθηκε σε μια διαρκή κατάδυση, με τους μηχανικούς να σώζουν την κατάσταση -και βέβαια το πλήρωμα- λίγα λεπτά πριν την καταστροφή.

Το υποβρύχιο βρισκόταν σε περιπολία όταν οι δείκτες βάθους σταμάτησαν να λειτουργούν, με το πλήρωμά του να πιστεύει λανθασμένα ότι βρισκόταν κοντά στην επιφάνεια, ενώ στην πραγματικότητα βυθιζόταν όλο και πιο βαθιά στον ωκεανό.

Μόνο όταν οι μηχανικοί στο πίσω μέρος του υποβρυχίου εντόπισαν έναν δεύτερο μετρητή που έδειχνε ότι κατευθυνόταν προς την «επικίνδυνη ζώνη», σήμανε συναγερμός.

Προβλήματα στα βρετανικά υποβρύχια

Είναι άγνωστο ποιο από τα τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Vanguard του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν αυτό που αντιμετώπισε το πρόβλημα.

Το βασιλικό βρετανικό πολεμικό ναυτικό έχει τέσσερα αντίστοιχα σκάφη – HMS Vanguard, Vengeance, Victorious και Vigilant – και το καθένα εκτοπίζει 15.900 τόνους όταν βρίσκεται σε βύθιση και έχει μήκος μεγαλύτερο από 149 μέτρα.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που παρουσιάζεται πρόβλημα σε κάποιο από τα πυρηνικά υποβρύχια της Βρετανίας. Στις αρχές του χρόνου βρέθηκε «ελάττωμα» σε ένα ακόμα πυρηνικό υποβρύχιο «από εργασίες που έγιναν στο παρελθόν»

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact