ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ρώσικη ρουλέτα» στο Παρίσι -Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για ασφαλιστικό και νέα μέτρα

Μαραθώνιες ήταν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς και της Τρόικα στη βίλα Σαΐντ στο Παρίσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες κράτησαν πάνω από 11 ώρες με τις δυο πλευρές χωρίς διακοπές για φαγητό και ύπνο παρά μόνο για να δοθεί χρόνος στις δυο πλευρές να συσκεφθούν μεταξύ τους. 

Οι διαφορές μέχρι αργά τη νύχτα που κράτησε η διαπραγμάτευση σε πολλά ζητήματα παρέμεναν αγεφύρωτες, ωστόσο σε κάποια άλλα υπήρξε σύγκλιση. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΟΙΚ «οι συζητήσεις με την Τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά ζητήματα, στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση»

Το «τελικό κλίμα» πάντως θα φανεί σήμερα, στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.  Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί το Ασφαλιστικό, όπου μπαίνει επί τάπητος και η πρόταση για κατάργηση της 15ετίας για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Σημειώνεται ότι για αύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμό το  κρίσιμο συμβούλιο Euro Working Group, όπου ο εκπρόσωπος της Ελλάδος και στενός συνεργάτης του Γκίκα Χαρδούβελη, Αναστασάτος, θα δώσει… μάχη με τους αγριεμένους εκπροσώπους των άλλων χωρών.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της τωρινή κρίσιμης διαπραγμάτευσης είναι τρία:

α. Δημοσιονομικό κενό 2015. Η Τρόικα το «βλέπει»σ τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα στα 350 εκατ. ευρώ.

β. Εργασιακά. Η Τρόικα φαίνεται να μην επιμένει πλέον τόσο στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται να φέρνει ιδιαίτερες αντιρρήσεις στο θέμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

γ. Απολύσεις στο Δημόσιο. Η τωρινή διαπραγμάτευση αφορά κυρίως στο ενιαίο μισθολόγιο. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να το εφαρμόσει πριν το 2016.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact