ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμεν Ράντεφ, ένας φιλορώσος στο τιμόνι της Βουλγαρίας

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ – Στις 22 Ιανουαρίου αναλαμβάνει ο Ρούντεφ

Ο Ρούμεν Ράντεφ, ο φιλορώσος υποψήφιος που είχε τη στήριξη των Σοσιαλιστών κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία με το 59,53% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα και προσωρινά αποτελέσματα, ενώ ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του.

Η Τσέσκα Τσάτσεβα, υποψήφια του κόμματος Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ, εξασφάλισε το 36,17% των ψήφων και διαφορά περισσότερων των 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον Ρούμεν Ράντεφ, ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή μετά την καταμέτρηση του 99,33% των ψήφων.

Όπως είχε προαναγγείλει ο Μπόικο Μπορίσοφ υπέβαλε επισήμως σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του. Η παραίτηση θα εξεταστεί από το κοινοβούλιο την Τετάρτη και ο απερχόμενος πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ θα διορίσει μεταβατική κυβέρνηση. Μέχρι τότε, «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον διορισμό νέας κυβέρνησης και να διασφαλίζει τη συνέχεια στη διακυβέρνηση της χώρας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών αναμένεται την Τετάρτη και ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 22 Ιανουαρίου. Η εκλογή του δεν επισύρει αυτομάτως την παραίτηση της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο Μπόικο Μπορίσοφ, επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας με τη στήριξη των εθνικιστών, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σημαίνει έλλειψη υποστήριξης του εκλογικού σώματος.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, νεοεισερχόμενος στην πολιτική, προσέλκυσε ψηφοφόρους ποικίλλων πολιτικών τάσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, το 35% των ψηφοφόρων του Μεταρρυθμιστικού Μπλοκ, που συμμετέχει στη κυβέρνηση του Μπορίσοφ και 60% των εθνικιστών που του εξασφάλιζαν κοινοβουλευτική υποστήριξη ψήφισαν τον Ράντεφ.

Τόσο του κόμμα Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ, όσο και οι σοσιαλιστές ανακοίνωσαν χθες ότι δεν θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση στο πλαίσιο του παρόντος κοινοβουλευτικού σχήματος και ότι επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ανήκει στην αρμοδιότητα του νέου προέδρου να διαλύσει το κοινοβούλιο και να ορίσει ημερομηνία εκλογών, που θα διεξαχθούν το νωρίτερο τον Μάρτιο 2017.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, πρώην πιλότος και αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Βουλγαρίας, δήλωσε χθες ότι τάσσεται υπέρ ενός θετικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Δήλωσε επίσης ότι θα «εργασθεί για την άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact