ΚΟΣΜΟΣ

Σε εκκίνηση της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας καλεί ο υποψήφιος πρόεδρος της περιφέρειας

Τις διαδικασίες ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας αναμένεται να ξεκινήσει ο υποψήφιος πρόεδρος της αυτοδιοικούμενης περιφέρειας της Ισπανίας, Κάρλς Πουιγκντεμόντ, όπως ανέφερε ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου.

«Πρέπει να αρχίσουμε τη διαδικασία για να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος στην Καταλονία, ώστε οι αποφάσεις του καταλανικού κοινοβουλίου να είναι κυρίαρχες», τόνισε υπό τις επευφημίες των βουλευτών, λίγες ώρες πριν το καταλανικό κοινοβούλιο τον εκλέξει επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης και αντικαταστάτη του Αρτούρ Μας, ο οποίος απέσυρε χθες τη υποψηφιότητά του για την προεδρία ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές, που θα έθεταν σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισαν οι αυτονομιστές στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η παραίτησή του επέτρεψε τον σχηματισμό μίας καταλανικής κυβέρνησης, όπου συμμετέχουν παρατάξεις που εκκινούν από τους φιλελεύθερους συντηρητικούς και φθάνουν μέχρι την αντικαπιταλιστική αριστερά. Στόχος της, η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας εντός 18 μηνών.

Ο 53χρονος, αυτονομιστής, καταλανόφωνος δημοσιογράφος, είναι μέλος του κόμματος του Αρτούρ Μας και δήμαρχος της Χιρόνα από το 2001. Η υποψηφιότητά του αποτελεί προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Αρτούρ Μας, που συγκρούονται από τον Σεπτέμβριο.

Στη Μαδρίτη «χαίρονταν τις τελευταίες εβδομάδες λέγοντας ότι η Καταλονία έχει κολλήσει. Από χθες, σημαίνουν και πάλι συναγερμό», δήλωσε ο Αρτούρ Μας, ενώπιον μελών του κόμματός του.

Οι Καταλανοί αυτονομιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους τη στιγμή που στη Μαδρίτη οι εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου έχουν προκαλέσει κατακερματισμό του κοινοβουλίου, όπου το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και αναζητεί εις μάτην διέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Απέναντι στην αυτονομιστική πρόκληση της Καταλονίας, ο Μαριάνο Ραχόι, ελπίζει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και του Ciudadanos, που αντιτάσσονται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα φλερτάρει με τους Podemos και εθνικιστικά κόμματα της Καταλονίας και της χώρας των Βάσκων, όμως η κατάσταση στην Βαρκελόνη περιπλέκει τα πράγματα.

Ο εκπρόσωπος του PSOE Αντόνιο Χερνάνδο απέφυγε σήμερα να μιλήσει για συνασπισμούς, αλλά, ενώπιον των δημοσιογράφων, εξέφρασε την υποστήριξή του προς την προσωρινή κυβέρνηση ως προς την αποστολή «της τήρησης του νόμου».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact