ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τζαμί της Κομοτηνής ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ

«Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε;»

Μιλώντας στους πιστούς του τζαμιού Κιρ Μαχαλά, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα.

«Στην Αθήνα, στη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό (Αλ. Τσίπρα) αξιολογήσαμε τα διμερή θέματα και αποφασίσαμε από κοινού αντί να επιμένουμε στα θέματα που δεν συμφωνούμε, να ξεκινήσουμε από αυτά στα οποία συμφωνούμε. Και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα θέματα διαφωνιών μέσω διαλόγου. Εμείς είμαστε γείτονες και έχουμε ένα ρητό: Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα. Κατά συνέπεια βασική αρχή της γειτονίας είναι οι καλές σχέσεις. Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε;» ανέφερε και συνέχισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

glkkomt1

«Πέρα από τα χαιρετίσματα του, ο κ. Ερντογάν μου είπε να σας πω ότι εκτός ότι είστε ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να προσπαθείτε και να εργάζεστε για να αναπτυχθεί η χώρα αυτή και τα προβλήματά της θα τα βλέπετε και ως δικά σας προβλήματα. Και από την άλλη, να διατηρείτε τις αξίες σας και τα πιστεύω σας. Και θα προσπαθείτε να γαλουχείτε τα παιδιά σας με αυτές τις αξίες.

glkkomt2

Αυτό ισχύει και για τους Ρωμιούς πολίτες μας που ζουν στην Τουρκία. Εσείς κατά μία άποψη αποτελείτε γέφυρα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Για τον λόγο αυτό, εμείς το (μειονοτικό) δεν το θεωρούμε πρόβλημα. Να ξέρετε ότι η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό σας. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με διάλογο. Έχουμε προβλήματα και θα τα επιλύσουμε. Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, θα τα λύσουμε. Εσείς έχετε προβλήματα που αφορούν την παιδεία, με τους μουφτήδες. Αντιστοίχως υπάρχουν προσμονές της Ελλάδος για το θέμα της Θεολογικής Σχολής (της Χάλκης). Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, δεν θα τα αποφύγουμε, οι άνθρωποι συνεννοούνται μιλώντας».

glkkomt3

Τον κ. Γιλντιρίμ στο τζαμί, τον συνόδευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος ευχήθηκε στους πιστούς καλό Ραμαζάνι και αναφέρθηκε στην «πολύ καλή συζήτηση» που είχαν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στο αυτοκίνητο. Τους έδειξε το κεχριμπαρένιο κομπολόι που του δώρισε ο κ. Γιλντιρίμ και προσέθεσε: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού μάς δείχνει ότι η συνεργασία και η συμβίωση με τους μουσουλμάνους στη Θράκη, είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους, για όλη την Ευρώπη και όλον τον κόσμο».

glkkomt4

Ακολούθως ο κ. Γιλντιρίμ μετέβη στο τουρκικό προξενείο της περιοχής, όπου είχε επαφές με στελέχη σωματείων και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο χωριό Λύκειο για το δείπνο στο πλαίσιο του Ραμαζανιού.

Ο κ. Γιλντιρίμ αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία στη μία μετά τα μεσάνυχτα.

glkkomt5

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact