Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο αφρικανικό ποδόσφαιρο, με τη Σενεγάλη να δηλώνει ξεκάθαρα πως «ο πόλεμος τώρα ξεκινάει». Η Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF) αποφάσισε να τους πάρει μέσα από τα χέρια τον τίτλο του Κόπα Άφρικα 2025 και να τον δώσει στο Μαρόκο, το οποίο μάλιστα ήταν και η διοργανώτρια χώρα.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος του δράματος, πρέπει να γυρίσουμε στον τελικό του Ιανουαρίου. Η Σενεγάλη κέρδισε το Μαρόκο με 1-0, αλλά το ματς ήταν σκέτο ροντέο. Λίγο πριν τη λήξη, ο διαιτητής ακυρώνει γκολ του Ισμαΐλα Σαρ για τη Σενεγάλη και αμέσως μετά, στο 98ο λεπτό, δίνει πέναλτι υπέρ του Μαρόκου μέσω VAR.
Αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι παίκτες της Σενεγάλης, φανερά εκνευρισμένοι, τα βροντάνε και φεύγουν από τον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθούν (ο μόνος που έμεινε στο χορτάρι ήταν ο Σαντιό Μανέ). Μετά από 17 ολόκληρα λεπτά καθυστέρησης, οι Σενεγαλέζοι πείθονται να επιστρέψουν. Ο Μπραχίμ Ντίαζ του Μαρόκου εκτελεί το πέναλτι αλά «Πανένκα», ο τερματοφύλακας το πιάνει και τελικά ο Παπ Γκέιγ σκοράρει στην παράταση δίνοντας το τρόπαιο στη Σενεγάλη.
Το Μαρόκο, όμως, δεν το άφησε έτσι. Η Ποδοσφαιρική τους Ομοσπονδία (FRMF) έκανε έφεση και η CAF τους δικαίωσε. Η απόφαση; Η Σενεγάλη μηδενίζεται επειδή αποχώρησε από το γήπεδο και το ματς κατακυρώνεται στο Μαρόκο με σκορ 3-0 στα χαρτιά.
«Βράζει» η Σενεγάλη – Πάει στο CAS
Όπως ήταν αναμενόμενο, στην πλευρά της Σενεγάλης έχει σημάνει συναγερμός. Η Ομοσπονδία της χώρας (FSF) ξεκαθάρισε ότι θα πάει την υπόθεση στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), μιλώντας για μια άδικη και πρωτοφανή απόφαση που ξεφτιλίζει το αφρικανικό ποδόσφαιρο.
Μιλώντας στην τηλεόραση, ο γενικός γραμματέας της FSF, Αμπντουλαγιέ Σεϊντού Σο, δεν μάσησε τα λόγια του: «Είναι τεράστια παραβίαση εμπιστοσύνης. Νιώσαμε ότι η επιτροπή δεν ήταν εκεί για να εφαρμόσει τους κανονισμούς, αλλά για να εκτελέσει εντολές. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε πουθενά, ο νόμος είναι με το μέρος μας».
Μάλιστα, αρκετοί παίκτες της Σενεγάλης έχουν διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν τα μετάλλιά τους. Ο μέσος της Έβερτον, Ιντρίσα Γκέιγ, έγραψε χαρακτηριστικά στα social media: «Εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι ζήσαμε εκείνο το βράδυ στο Ραμπάτ. Και αυτό δεν μπορεί να μας το πάρει κανένας».
Παρεμβάσεις από FIFA και αλλαγή κανονισμών
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, πήρε θέση καταδικάζοντας την αποχώρηση της Σενεγάλης, λέγοντας πως τέτοια σκηνικά είναι απαράδεκτα και δεν πρέπει να επαναληφθούν ποτέ. Παράλληλα, το αρμόδιο όργανο για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου (IFAB), ετοιμάζεται να φέρει νέους, πιο αυστηρούς κανόνες για ομάδες που αποφασίζουν να φύγουν από το γήπεδο διαμαρτυρόμενες για τον διαιτητή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά υπήρξε τεράστια γκρίνια για τις διαιτησίες και τη χρήση του VAR. Δεν ήταν λίγοι οι δημοσιογράφοι που άφησαν αιχμές για ευνοϊκή μεταχείριση του Μαρόκου (ως διοργανωτές), ενώ και η ίδια η αποστολή της Σενεγάλης είχε εκφράσει έντονα παράπονα για τη φιλοξενία και την ασφάλεια που της παρείχαν όταν έφτασε στο Ραμπάτ για τον τελικό.





















