ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον TAP

Συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ και τον βούλγαρο υπουργό Ενέργειας

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τον ειδικό απεσταλμένο και Συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Amos Hochstein καθώς και στη συνάντηση των δύο με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova που ακολούθησε.

Ο κ. Σκουρλέτης έθεσε ωστόσο ζήτημα βελτίωσης των όρων διέλευσης του ΤΑΡ από την Ελλάδα τόσο για το Δημόσιο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός, ενώ για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα στη Σόφια.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τον ΤΑΡ ως έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας και πρόσθεσε: «Ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε τους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να ήταν καλύτεροι για την ελληνική πλευρά. Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο αυτή τη στιγμή. Επιθυμούμε να συμβάλουμε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά αφού προηγουμένως έχουμε βελτιώσει και τα οφέλη – όσο μπορεί να γίνει αυτό τώρα – για την Ελλάδα».

Όπως έγινε γνωστό η ελληνική πλευρά θέτει ζήτημα αποζημίωσης για τη διέλευση του αγωγού από δασικές εκτάσεις και από δημόσια γη ενώ επιθυμεί περισσότερα από την Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό ο υπουργός έθεσε ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του έργου, το οποίο όπως είπε συμφωνούν όλες οι πλευρές ότι έχει ξεχωριστή σημασία.

«Ανανεώσαμε το ραντεβού μας ανάμεσα στην ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά για την επόμενη εβδομάδα στη Σόφια», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι υπάρχει η διάθεση το έργο να επιταχυνθεί και όλοι μας να βοηθήσουμε ώστε να γίνει πραγματικότητα. Αυτό προϋποθέτει να δημιουργηθούν και οι όροι της οικονομικής βιωσιμότητας, δηλαδή τα συμβόλαια που σχετίζονται με τη δέσμευση των ποσοτήτων που θα περνάνε από τον αγωγό. Ελπίζουμε τον άλλο μήνα να έχουμε ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο».

Από την πλευρά του ο κ. Hochstein εκτίμησε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος αναφορικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό και κάλεσε την κυβέρνηση και την Κοινοπραξία του ΤΑΡ να συζητήσουν ανοιχτά τις εκκρεμότητες ώστε να υπάρξει λύση το συντομότερο.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με την Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά κυρίως για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος στην περιοχή», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Hochstein και πρόσθεσε:

«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση, διμερή με την Ελλάδα και τριμερή με τη συνάδελφό μας από τη Βουλγαρία. Υπήρξε σημαντική πρόοδος για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό και οι συζητήσεις ήταν χρήσιμες. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα», όπως είπε ο υπουργός.

Για τον ΤΑΡ ο υπουργός σωστά είπε ότι είναι στρατηγικό έργο. «Υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ανάμεσα στον ΤΑΡ και την ελληνική κυβέρνηση. Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συζητήσουν ανοιχτά, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εξεύρεσης λύσης. Όλες οι πλευρές συμφωνούν σε αυτό και αναγνωρίζουν τη σημασία επίτευξης συμφωνίας γρήγορα. Ήταν η πρώτη συνάντησή μου με το νέο υπουργό, φεύγω με την πεποίθηση ότι θα έχουμε μια στρατηγική συνεργασία και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά όπως και στο παρελθόν».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact