ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SOS για χρηματοπιστωτική αστάθεια θα εκπέμψει η G20

Για αυξημένο κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας θα προειδοποιήσει, κατά τη σημερινή σύνοδό της στην Ουάσιγκτον, η ομάδα των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου (G20), καθώς οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να ακολουθούν διαφορετικές νομισματικές πολιτικές.

Στο σχέδιο ανακοίνωσης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G20, επισημαίνεται πως «σε ένα περιβάλλον με αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές και αυξανόμενη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η διαμόρφωση των πολιτικών πρέπει να γίνεται προσεκτικά και να εξηγείται με σαφήνεια, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις τους».

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα», αναφέρεται επίσης στο σχέδιο.

Η φρασεολογία αυτή απηχεί πρόσφατες ανακοινώσεις της G20 και αποτελεί ένδειξη της συνεχιζόμενης ανησυχίας για δυνητικές αποδιαρθρώσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οικονομιών, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κινείται στην κατεύθυνση αύξησης των επιτοκίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική τους.

Στο σχέδιο της ανακοίνωσης, που έχει ετοιμασθεί εν όψει της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, η G 20 καλωσορίζει την ενίσχυση ορισμένων σημαντικών οικονομιών, αλλά σημειώνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη δεν είναι ομοιόμορφη και ότι παραμένουν οι κίνδυνοι. «Υπάρχουν προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ο παρατεταμένα χαμηλός πληθωρισμός μαζί με αρνητικά επιτόκια, διατηρούμενες ανισορροπίες και γεωπολιτικές εντάσεις», σημειώνεται στο σχέδιο.

Οι χώρες της G20 δεσμεύονται να ακολουθήσουν δημοσιονομικές πολιτικές με «ευελιξία» για να στηρίξουν την ανάπτυξη και υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχισθούν οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Επιβεβαιώνουν, επίσης, τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την αποφυγή προστατευτικών πρακτικών στο εμπόριο. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χαρακτηρίζονται «αναγκαίες» για να διασφαλισθεί ισχυρή ανάπτυξη και οι χώρες της G20 παραμένουν δεσμευμένες στις στρατηγικές ανάπτυξης που είχαν περιγράψει προηγουμένως. «Συγκεκριμένες, ειδικές για κάθε χώρα» επενδυτικές στρατηγικές προβλέπεται να αναπτυχθούν με σκοπό να παρουσιασθούν στη φετινή σύνοδο κορυφής της G20.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact