ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 188 εκατ. ευρώ το πραγματικό έλλειμμα του ΕΤΕΑ

Στα 188 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας το πραγματικό έλλειμμα του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) και, όπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αυτό αναμένεται να καλυφθεί από τα ταμειακά του διαθέσιμα και χρεόγραφα.

Πάντως, σύμφωνα με το έγγραφο, «όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΤΕΑ, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, το Ταμείο παρουσιάζει, έως και το Σεπτέμβριο του 2014, έλλειμμα ύψους 480.000.000 ευρώ». Αναφέρει, όμως, ότι «το έλλειμμά του οφείλεται στην αύξηση της ροής της απονομής αναδρομικών παροχών. Η χρήση του 2014 είναι πρώτη πλήρους λειτουργίας του ΕΤΕΑ και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τελευταίοι φορείς εντάχθηκαν σε αυτό την 1.3.2013, προκλήθηκε σώρευση υποχρεώσεων από τα έτη 2009- 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία το ύψος των αναδρομικών παροχών αγγίζει τα 292.000.000 ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του 2014». «Ως εκ τούτου», δηλώνει ο κ. Βρούτσης, «το πραγματικό έλλειμμα του ΕΤΕΑ είναι ύψους 188.000.000 ευρώ και αναμένεται να καλυφθεί από τα ταμειακά του διαθέσιμα και χρεόγραφα που το Ταμείο διαθέτει».

Το έγγραφο του κ. Βρούτση διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί ποιο είναι το έλλειμμα του ΕΤΕΑ και πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να το καλύψει. Ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί αν έχει ανακοπεί η έκδοση επικουρικών συντάξεων λόγω της ύπαρξης μεγάλου ελλείμματος.

Από τα στοιχεία που διαβιβάζει, ωστόσο, στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, όχι μόνο δεν έχει ανακοπεί ο ρυθμός έκδοσης των επικουρικών συντάξεων, αλλά «οι εκδοθείσες από το ΕΤΕΑ συντάξεις το έτος 2014 είναι σχεδόν υπερδιπλάσιες και θα ξεπεράσουν τις 65.000 έναντι 35.000 το έτος 2013».

Ο αριθμός των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑ ανέρχεται σήμερα σε 1.075.000, με μηνιαίο κόστος που κυμαίνεται αναλόγως των αναδρομικών ποσών σύνταξης από 230 έως 250 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact