ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στα 200 ευρώ ανά MWh το πλαφόν και μείωση της κατανάλωσης…»

Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται ένα πλαφόν ύψους 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ένα προσχέδιο προτάσεων, το οποίο αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι συνέστησε στα κράτη μέλη να περιορίσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς όπως αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια άνθρακα, που επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, σε 200 ευρώ η MWh.

Η τρέχουσα τιμή spot για την ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία, το περιφερειακό σημείο αναφοράς, είναι πάνω από 450 ευρώ ανά MWh. Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί επειδή είναι συνδεδεμένες με την τιμή του φυσικού αερίου, είτε η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται με φυσικό αέριο είτε με άλλα μέσα. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 10 φορές υψηλότερες, σε σύγκριση με τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι ένα τέτοιο πλαφόν θα μιμείται «τα αποτελέσματα της αγοράς, που θα μπορούσαν να αναμένονται εάν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούσαν κανονικά».

Υπογραμμίζει επίσης, ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να μην αποθαρρύνει τις μελλοντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες που δεν παράγουν φυσικό αέριο.

Μείωση της κατανάλωσης

Η Κομισιόν εισηγείται επίσης έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% κατά τις ώρες αιχμής των τιμών, μια πρόταση την οποία -σύμφωνα με τους FT- έχει καταθέσει και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το έγγραφο της επιτροπής προειδοποιεί ότι τα κίνητρα που θα αποφασιστούν θα πρέπει να είναι «οικονομικά αποδοτικά».

Οι προτάσεις πρόκειται να συζητηθούν από διπλωμάτες από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ την Τετάρτη, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.

Αρκετά κράτη μέλη έχουν παραπονεθεί ότι οι Βρυξέλλες δεν ενήργησαν αρκετά γρήγορα.

Πηγή: OT

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact