ΚΟΣΜΟΣ

Στη Ρώμη απόψε η Άνγκελα Μέρκελ, θα έχει συνομιλίες με τον Τζουζέπε Κόντε

Στενοί οι δεσμοί των δύο χωρών, αγκάθι το θέμα των προσφύγων και μεταναστών

Στην Ιταλία μεταβαίνει σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην πρώτη επίσκεψή της στη χώρα μετά την αλλαγή κυβέρνησης στα τέλη του καλοκαιριού.

Στη Ρώμη, η Μέρκελ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Η νέα κυβέρνηση συμμαχίας του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό») και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD, κεντροαριστερά) θεωρείται πολύ πιο φιλοευρωπαϊκή από την προηγούμενη, του M5S και του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, η οποία διαλύθηκε τον Αύγουστο, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο ανεξάρτητος Κόντε ήταν πρωθυπουργός και επί προηγούμενης κυβέρνησης.

Το τι θα συζητήσουν οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων δεν έγινε γνωστό. Η συνάντηση Κόντε-Μέρκελ προγραμματίζεται να αρχίσει περί τις 20:30 ώρα Ελλάδας.

Η Γερμανία και η Ιταλία, χώρες που συγκαταλέγονται στα έξι ιδρυτικά μέλη της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (την ΕΚΑΧ, η οποία εξελίχθηκε στη σημερινή ΕΕ), έχουν στενούς δεσμούς. Οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών έφθασαν πρόσφατα σε αξία τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση ενώ, σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία (Destatis), η Ιταλία κατατάχθηκε στην έκτη θέση του καταλόγου των αγορών στις οποίες εξάγονται αγαθά γερμανικής προέλευσης το 2018.

Ωστόσο η σχέση του Βερολίνου και της Ρώμης έχει δοκιμαστεί επανειλημμένα εξαιτίας των διαφορών απόψεων για τους κανόνες της ευρωζώνης, ειδικά τους δημοσιονομικούς, και του συμφώνου σταθερότητας.

Σε ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα, αυτό της μετανάστευσης και των ανθρώπων που σώζονται στη θάλασσα στη Μεσόγειο και μεταφέρονται στην ιταλική επικράτεια, το Βερολίνο διαβεβαίωσε σε διμερές επίπεδο το τελευταίο διάστημα τη Ρώμη ότι μέρος των προσφύγων και των μεταναστών αυτών θα μετεγκαθίσταται στη γερμανική επικράτεια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact