ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Προβληματισμός από την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών

Το Βέλγιο, η Γερμανία και το Κουβέιτ ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι ρώσοι σύμμαχοί τους έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον της επαρχίας της Ιντλίμπ από τα τέλη Απριλίου και εκφράζονται ανησυχίες ότι επίκειται επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό η Δαμασκός να ανακτήσει τον έλεγχο της.

Την Παρασκευή η Ρωσία εναντιώθηκε στο να υιοθετηθεί οποιαδήποτε κοινή θέση στο ΣΑ στη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών που ζήτησαν οι ίδιες τρεις χώρες. Μετά από εκείνη τη συζήτηση, 11 χώρες μέλη του ΣΑ, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, έδωσαν στη δημοσιότητα μια κοινή ανακοίνωση με την οποία εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ.

Από τα τέλη Απριλίου, δυνάμεις του καθεστώτος της Συρίας και της Ρωσίας βομβαρδίζουν το νότιο τμήμα της Ιντλίμπ και το βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας της Χάμας, περιοχές που ελέγχει η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία) και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις. Νοσοκομεία και σχολεία έχουν υποστεί πλήγματα και πολλά έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη αφότου η Μόσχα, υποστηρίκτρια του καθεστώτος, και η Άγκυρα, προστάτιδα δύναμη κάποιων οργανώσεων ανταρτών, ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο μια συμφωνία για την δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην Ιντλίμπ.

Η συμφωνία υποτίθεται θα διαχώριζε τις περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης από εκείνες που κατέχουν οι αντικαθεστωτικοί και θα εγγυάτο την αναστολή των εχθροπραξιών.

Κατά τον ΟΗΕ, από τα τέλη Απριλίου ως την 9η Μαΐου, οι βομβαρδισμοί σε νότιους τομείς της Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της Χάμας έτρεψαν σε φυγή περίπου 180.000 κατοίκους, που προσέφυγαν σε βορειότερες περιοχές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact