ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Ποιοι θα δουν διπλές αυξήσεις – Το πρόγραμμα πληρωμών

Ανακοινώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου.

Μάλιστα οι συντάξεις κρύβουν και «δώρο», καθώς προβλέπονται αυξήσεις έως και 7,75% σε 1,7 εκατ συνταξιούχους, ενώ θα περιλαμβάνουν και το ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε αύξηση για τον Ιανουάριο.

Το πρόγραμμα πληρωμών των συντάξεων:

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Ποιες συντάξεις θα έχουν αυξήσεις

Όσες συντάξεις εκδόθηκαν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022 θα δουν αύξηση έως 7,75%. Συγκεκριμένα η αύξηση αυτή αφορά τις κύριες συντάξεις γήρατος, γήρατος λόγω αναπηρίας, λόγω αναπηρίας καθώς και λόγω θανάτου, ενώ η αίτηση πρέπει να έχει γίνει έως 30 Νοεμβρίου 2022.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις για τον Ιανουάριο, αυτές θα πιστωθούν στην σύνταξη του Φεβρουαρίου, αναδρομικά, για τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά – ή έχουν μικρή προσωπική διαφορά

Δικαιούχοι είναι:

Συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά

Συνταξιούχοι που έχουν μικρή προσωπική διαφορά η οποία θα εξαλειφθεί από την αύξηση

Συνταξιούχοι που έχουν αρνητική προσωπική διαφορά

Τι ισχύει με την προσωπική διαφορά

Όσοι δεν δικαιούνται πραγματική αύξηση στην σύνταξή τους, αλλά μόνο λογιστική, λόγω μεγάλης προσωπικής διαφοράς θα λάβουν ενημερωτικό μήνυμα από τον ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά, στο τέλος Φεβρουαρίου, για τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, προκειμένου στο μέλλον να μπορέσουν να δουν αύξηση και στην τσέπη.

Παλαιοί συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη από 60-70 ευρώ δεν θα δουν αύξηση στην τσέπη μέσα στο 2023. Πρόκειται κυρίως για πρώην εργαζόμενους με συντάξεις γύρω στα 700-800 ευρώ.

Παράδειγμα

Ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 1.000 ευρώ σύνταξη βλέπει στο ενημερωτικό μήνυμα ως προσωπική διαφορά 190 ευρώ. Με την αύξηση του 7,75% η προσωπική διαφορά του θα μειωθεί στα 112,5 ευρώ, καθώς η αύξηση μεταφράζεται ως 77,5 ευρώ τον μήνα.

Πως θα βρείτε την προσωπική σας διαφορά

Την προσωπική σας διαφορά μπορείτε να βρείτε μέσα στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, στις «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για συνταξιούχους».

Μέσα στη λίστα των υπηρεσιών, επιλέγετε «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης»

Εφόσον εισέλθετε με τους κωδικούς TAXIS θα μπορέσετε να αποθηκεύσετε το ενημερωτικό σημείωμα για την μηνιαία πληρωμή της σύνταξής σας, το οποίο αναγράφει και την προσωπική σας διαφορά, καθώς και κρατήσεις, μεικτό και καθαρό ποσό της σύνταξής σας.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το ενημερωτικό σας σημείωμα, γιατί σας εμφανίζει μήνυμα ότι δεν είναι διαθέσιμο, τότε πρέπει να κάνετε υπομονή, καθώς ανήκετε στους συνταξιούχους εκείνους για τους οποίους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο υπολογισμός της σύνταξης τους. Αυτό βέβαια είναι ένα μικρό ποσοστό, που δεν ξεπερνάει το 4% ή αλλιώς τις 100.000 συνταξιούχους. Ωστόσο δεν χρειάζεται ανησυχία καθώς δεν επηρεάζεται η εφαρμογή της αύξησης στην σύνταξη, την οποία και θα λάβουν κανονικά.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact