ΕΛΛΑΔΑ

Τελεσίγραφο στους αγρότες: «Την Τετάρτη ανακοινώνουμε τα μέτρα, είτε έρθετε είτε όχι»

Το παιχνίδι χοντραίνει και η κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισε να τραβήξει μια «κόκκινη γραμμή» στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Τέρμα οι ατέρμονες συζητήσεις και η αναμονή. Από το Μέγαρο Μαξίμου στέλνουν πλέον ξεκάθαρο μήνυμα: μέχρι την Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου, κλείνει το θέμα.

Μετά τα Θεοφάνεια, η κυβέρνηση θα βγει και θα ανακοινώσει τι ακριβώς δίνει στους αγρότες. Το μήνυμα είναι σαφές: είτε οι εκπρόσωποι των αγροτών πάνε να τα ακούσουν από κοντά, είτε όχι, τα μέτρα θα ανακοινωθούν και θα ισχύσουν για όλους.

«Αυτά έχουμε, άλλα δεν δίνουμε»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δεν μάσησε τα λόγια του μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ξεκαθάρισε πως το ταμείο έχει συγκεκριμένες αντοχές και πως ό,τι είναι να δοθεί, θα δοθεί τώρα και τέλος. Δεν υπάρχει «κάβα» για παραπάνω παροχές.

«Η κυβέρνηση είναι εδώ για όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, όχι μόνο για όσους είναι στους δρόμους. Την Τετάρτη το πρωί θα πούμε συγκεκριμένα πράγματα. Θέλετε να έρθετε να τα συζητήσουμε; Καλώς. Δεν θέλετε; Εμείς θα τα ανακοινώσουμε έτσι κι αλλιώς και προχωράμε»

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση θεωρεί πως όσοι βρίσκονται στα μπλόκα είναι μειοψηφία και δεν σκοπεύει να αφήσει την κατάσταση να σέρνεται άλλο.

Τέλος η ανοχή, έρχονται πρόστιμα

Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της νέας γραμμής είναι η στάση απέναντι στα κλεισίματα των δρόμων. Ο κ. Μαρινάκης παραδέχτηκε ότι δεν πρόκειται να δούμε γερανούς να ρυμουλκούν τρακτέρ – κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο και θα προκαλούσε χάος.

Ωστόσο, υπάρχει και το «αλλά». Η κυβέρνηση προειδοποιεί πως θα εφαρμοστεί ο νόμος. Αυτό μεταφράζεται απλά: πρόστιμα. Η λογική είναι πως η κοινωνία και οι οδηγοί δεν φταίνε σε τίποτα να ταλαιπωρούνται και πως η επιείκεια εξαντλήθηκε.

«Δεν χρειάζονται νέοι νόμοι. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει και μπορεί να εφαρμοστεί. Φτάσαμε στο και πέντε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας να εννοηθεί πως η υπομονή τελείωσε.

«Μύθος ότι η αστυνομία κλείνει τους δρόμους»

Τέλος, δόθηκε απάντηση και σε όσους υποστηρίζουν πως η ίδια η αστυνομία κλείνει τους δρόμους για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε αυτές τις φήμες «θεωρίες συνωμοσίας» που, όπως και άλλες στο παρελθόν, θα καταρρεύσουν. Η θέση της κυβέρνησης είναι πως η αστυνομία είναι εκεί για να προστατεύσει και όχι για να ταλαιπωρήσει.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως η Τετάρτη θα είναι η μέρα της κρίσης. Η κυβέρνηση ανοίγει τα χαρτιά της και περιμένει να δει αν οι αγρότες θα δεχτούν την προσφορά ή αν το σχοινί θα τεντώσει κι άλλο.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact