ΚΟΣΜΟΣ

«Θα σταυρώσω τα δάχτυλά μου για καλή τύχη» -Η αγωνία της Μέρκελ για τις κρίσιμες αυριανές εκλογές

Υπερασπιζόμενη με σθένος την πολιτική που έχει υιοθετήσει στην προσφυγική κρίση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιχείρησε να δώσει μία τελευταία ώθηση στην εκστρατεία των υποψηφίων του κόμματός της την παραμονή της «Σούπερ Κυριακής» στη Γερμανία, όπου θα διεξαχθούν εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια.

Το προσφυγικό ζήτημα εξάλλου είναι το σημείο αναφοράς στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις- οι δύο σε κρατίδια της δυτικής Γερμανίας και μία στην ανατολική- και πολλοί είναι οι Γερμανοί ψηφοφόροι που, μπροστά στο ένα και πλέον εκατομμύριο μετανάστες που έφθασαν στην χώρα τους πέρσι, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πώς η χώρα τους θα διαχειριστεί αυτήν την κρίση.

Οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγγελα Μέρκελ βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται του έναντι του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που κερδίζει έδαφος, καθώς εκμεταλλεύεται την ανησυχία του κόσμου στον απόηχο της απόφασης που έλαβε προσωπικά πριν από ένα χρόνο η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα της χώρας της για τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Συρία για να γλυτώσουν από τον πόλεμο.

«Υπάρχουν καταστάσεις στην ζωή- κι αυτό ακριβώς συνέβη το περασμένο φθινόπωρο- όπου δε μπορείς να συζητάς επί μακρόν για τις αρχές» που διέπουν την χώρα σου, τόνισε η Μέρκελ, υπερασπιζόμενη την απόφασή της.

«Οι άνθρωποι βρίσκονται ξαφνικά εκεί κι έχουν ανάγκη από προστασία» υπογράμμισε σε μια προεκλογική συγκέντρωση του CDU στη Βάδη- Βυρτεμβέργη, ένα από τα τρία κρατίδια που εκλέγουν αύριο Κυριακή νέο κοινοβούλιο.

Η Άγγελα Μέρκελ σημείωσε επιπλέον ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δαπάνησαν πολύ χρόνο συζητώντας για τη συμφωνία με την Τουρκία που ήταν μια λογική, επωφελής λύση.

«Για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι είναι απόλυτα σωστό» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος προκαλώντας το χειροκρότημα του πλήθους.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης- 18η Μαρτίου, η Άγγελα Μέρκελ θα προσέλθει αποδυναμωμένη στις κρίσιμες συνομιλίες με στόχο την επισφράγιση της συμφωνίας με την Άγκυρα στην περίπτωση που το κόμμα της δεν καταγράψει υψηλές επιδόσεις στις εκλογές.

Στη Βάδη- Βυρτεμβέργη, ένα προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος για τουλάχιστον 50 χρόνια προτού περάσει στα χέρια ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των Πρασίνων και με εταίρους τους Σοσιαλδημοκράτες μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, ο πρωθυπουργός του κόμματος των Πρασίνων αναμένεται να επικρατήσει του αντιπάλου του, του CDU.

Στη Σαξονία Άνχαλτ στην ανατολική Γερμανία το CDU αναμένεται να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο AfD ένα ποσοστό περίπου 19% και να προηγείται των κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Στη Ρηνανία Παλατινάτο η κατάσταση είναι μάλλον αμφίρροπη.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς προετοιμάζεται για τα αποτελέσματα των εκλογών, η Μέρκελ είπε στη συγκέντρωση του Σαββάτου: «Θα σταυρώσω τα δάχτυλά μου για καλή τύχη».

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact