Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loma Linda στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η σόγια που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις γνωστικές λειτουργίες σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης τους, που διήρκεσε 12 εβδομάδες, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.
Στην έρευνα συμμετείχαν 60 υγιείς άνδρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν σημάδια άνοιας ή άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Αρχικά, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε νευροψυχολογικά τεστ για την αξιολόγηση των γνωστικών τους ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη έλαβε ένα συμπλήρωμα ζυμωμένης σόγιας σε μορφή σκόνης, ενώ η δεύτερη έλαβε ένα εικονικό φάρμακο (placebo).
Μετά από 12 εβδομάδες, τα τεστ επαναλήφθηκαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μνήμη των συμμετεχόντων στην ομάδα της σόγιας βελτιώθηκε κατά 8,47%. Αντίθετα, στην ομάδα του placebo η βελτίωση ήταν μόλις 2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θετική επίδραση ήταν ακόμα πιο αισθητή στις γυναίκες που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση, οι οποίες παρουσίασαν επίσης βελτίωση στις γενικότερες γνωστικές τους ικανότητες.
Πού οφείλεται αυτή η δράση;
Η νευροπροστατευτική δράση της ζυμωμένης σόγιας αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιφλεγμονώδη φυτοθρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό.
Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι λόγω του μικρού αριθμού συμμετεχόντων και ορισμένων μεθοδολογικών περιορισμών, τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή.
Η σύνδεση με τις «Μπλε Ζώνες»
Η έρευνα αυτή έχει μια επιπλέον ιδιαιτερότητα. Διεξήχθη ανάμεσα στους κατοίκους της Loma Linda, μιας πόλης που ανήκει στις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες» του πλανήτη. Πρόκειται για πέντε περιοχές παγκοσμίως με εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση κατοίκων που ξεπερνούν τα 100 έτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα από τα μυστικά της μακροζωίας στις ζώνες αυτές είναι η διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτικές τροφές, όπως η σόγια.






















