ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικά αξιολογεί η ΟΚΕ την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) κ. Guy Ryder, θα έχει αύριο στη Γενεύη ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Στη συνάντηση θα τεθούν μεταξύ άλλων και οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου.
Στο μεταξύ, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις, την επαναφορά του κατώτατου μισθού και τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Σύμφωνα με το πόρισμα οι κοινωνικοί εταίροι, εκτιμούν θετικά την επαναφορά του θεσμού της εθνικής συλλογικής διαπραγμάτευσης χωρίς περιορισμούς, και την καθολικότητα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας .
Αλλά και σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας η ΟΚΕ κρίνει κατ’ αρχήν, θετική την επαναφορά της δυνατότητας επέκτασής τους και στις επιχειρήσεις του κλάδου που δεν μετείχαν ή δεν εκπροσωπήθηκαν στις διαπραγματεύσεις υπό την προϋπόθεση ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος.

Θετικά αξιολογείται επίσης, και η καθιέρωση της δυνατότητας σύναψης Σ.Σ.Ε. με οργανισμούς, σωματεία, Ν.Π.Ι.Δ. και ενώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά την καθιέρωση των συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων, η Επιτροπή εκτιμά, ότι υπάρχουν πολλά δυσεπίλυτα ζητήματα που θα προκύψουν στην πράξη και ιδιαίτερα στην αντιπροσωπευτικότητα των οργανώσεων ή στις περιπτώσεις που οι εταιρείες ενός ομίλου δραστηριοποιούνται σε μη συναφή αντικείμενα. Προτείνει να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και στη συνέχεια να ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα.

Σε ότι αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού η Ο.Κ.Ε. παρατηρεί, ότι η νομοθετική παρέμβαση το 2012 με την οποία καθορίστηκαν τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων ήταν εσφαλμένη και έξω από κάθε θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας. Προτείνει να αναζητηθεί λύση ώστε να αρθούν οι συνέπειες αυτής της εξωθεσμικής και στρεβλωτικής παρέμβασης και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας .

Η ΟΚΕ τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο που να ισχύει για κάθε εργαζόμενο, ανεξαρτήτως ειδίκευσης ή συνδικαλιστικής ένταξης. Ο καθορισμός ενός ελάχιστου μισθού και ημερομισθίου που να διασφαλίζει, κατ’ ελάχιστον, μια αξιοπρεπή αμοιβή για κάθε εργαζόμενο αποτελεί βασική κοινωνική παραδοχή στη χώρα μας, παραδοχή μάλιστα που αντανακλά και το σχετικό συνταγματικό πλαίσιο.

Διαφωνίες σχετικά με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, που ζητούν να αποσυρθεί αυτή η διάταξη και να αφεθούν τα μέρη να ρυθμίσουν το θέμα με γνώμονα την οικονομική πραγματικότητα του 2015.

Εκφράστηκε επίσης η άποψη ότι σχετική προσαρμογή πρέπει να γίνει σε δύο στάδια, όπως προσδιορίζει σχετικά το σχέδιο νόμου, χωρίς προς το παρόν να επεκταθεί και στην επαναφορά του υπολογισμού των ωριμάνσεων ώστε να αποφευχθεί το «οικονομικό σοκ» που θα προκληθεί στις μικρομεσαίες ιδίως επιχειρήσεις από την απότομη αύξηση των αποδοχών.

Διαφωνίες εκφράζονται και σε άλλα επιμέρους ζητήματα του νομοσχεδίου, όπως είναι η λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και αναφέρεται, ότι πρέπει να γίνει με ομοφωνία η εκλογή του προέδρου.
Eιδική αναφορά γίνεται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ισχύουν για τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ) και την καθιέρωση του πλαφόν που θεσμοθετήθηκε. Γίνεται λόγος για ρυθμίσεις που αγνόησαν πλήρως το πραγματικό γεγονός της διαφορετικής σύνθεσης του μισθού και της εφαρμογής διαφορετικού συστήματος αμοιβής στις επιχειρήσεις αυτές.

Σημειώνεται τέλος, ότι το γνωμοδοτικό έργο της Ο.Κ.Ε. και της εν γένει διαδικασίας διαβούλευσης θα διευκολυνόταν εάν είχε δοθεί στη δημοσιότητα και η αιτιολογική έκθεση του νομοσχέδιου που απηχεί το σκεπτικό του νομοθέτη.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact