ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ με τη νέα εμπλοκή στο Brussels Group

Μπροστά σε νέο αδιέξοδο βρέθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες με τους θεσμούς στο Brussels Group, με την αρχική αισιοδοξία που εκφραζόταν για περαιτέρω σύγκλιση σε μία ενδιάμεση συμφωνία να εξανεμίζεται.

Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ακατανόητη εμμονή του ΔΝΤ στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ την ίδια ώρα εκφράζονται σφοδρές αντιδράσεις στην νομοθέτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που αποτελεί μία από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Απεσταλμένοι της ελληνικής αντιπροσωπείας επιστράτευσαν… πίνακες, στους οποίους φαινόταν μέσα από συγκρίσεις ότι η ανάπτυξη ευνοείται από την παρουσία συλλογικών συμβάσεων, κάτι το οποίο ωστόσο δεν φάνηκε να κάμπτει τις αντιστάσεις των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που επισημαίνεται από την πλευρά των δανειστών είναι ότι ουσιαστικά για πρώτη φορά έγινε μία κουβέντα με συγκεκριμένα νούμερα και κοστολογημένα μέτρα. Εκπρόσωποι των δανειστών ξεψάχνισαν τα λογιστικά βιβλία του κράτους για την τελική κατάρτιση του πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα εκπορεύονται από τη λίστα Βαρουφάκη, όπως αυτή είχε συνταχθεί την επομένη της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Επί τάπητος τέθηκαν και τα μέτρα τα οποία προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους των εταίρων ωστόσο να εκτιμούν ότι είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά όχι αρκετά.

Από το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζουν να διαμηνύουν ότι ομαδικές απολύσεις, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό, αποτελούν «κόκκινες γραμμές» με στόχο αμοιβαίες υποχωρήσεις σε επιμέρους ανοιχτά ζητήματα για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Σε αυτή τη λογική από το Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορεί να πάει λίγο πίσω η επαναφορά της 13ης σύνταξης, για την οποία επίσης δέχεται σφοδρές πιέσεις, ενώ από το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζουν να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα επέλθει μία αρχική συμφωνία, προβάλλοντας τα άμεσα εισπρακτικά μέτρα της αύξησης του φόρου πολυτελείας, της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της λοταρίας με τις αποδείξεις και άλλα μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους, της «αμνηστίας» σε όσους εμφανίζουν κρυφά περιουσιακά στοιχεία με μία φορολόγηση της τάξεως του 15%, της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Την ίδια ώρα που η καρδιά της οικονομίας χτυπά στο Brussels Group, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου κατέστρωνε νέα πλάνα για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση και πώς θα απεμπλακεί η διαδικασία για την επίτευξη άμεσα μίας συμφωνίας εντός των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης με τον επικεφαλής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πάντως, μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στις Βρυξέλλες, η οποία έχει μείνει με ανοιχτά σημαντικά ζητήματα, θεωρείται απίθανη η σύγκληση έκτακτου Eurogroup τη Δευτέρα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact