ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ με τη νέα εμπλοκή στο Brussels Group

Μπροστά σε νέο αδιέξοδο βρέθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες με τους θεσμούς στο Brussels Group, με την αρχική αισιοδοξία που εκφραζόταν για περαιτέρω σύγκλιση σε μία ενδιάμεση συμφωνία να εξανεμίζεται.

Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ακατανόητη εμμονή του ΔΝΤ στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ την ίδια ώρα εκφράζονται σφοδρές αντιδράσεις στην νομοθέτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που αποτελεί μία από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Απεσταλμένοι της ελληνικής αντιπροσωπείας επιστράτευσαν… πίνακες, στους οποίους φαινόταν μέσα από συγκρίσεις ότι η ανάπτυξη ευνοείται από την παρουσία συλλογικών συμβάσεων, κάτι το οποίο ωστόσο δεν φάνηκε να κάμπτει τις αντιστάσεις των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που επισημαίνεται από την πλευρά των δανειστών είναι ότι ουσιαστικά για πρώτη φορά έγινε μία κουβέντα με συγκεκριμένα νούμερα και κοστολογημένα μέτρα. Εκπρόσωποι των δανειστών ξεψάχνισαν τα λογιστικά βιβλία του κράτους για την τελική κατάρτιση του πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα εκπορεύονται από τη λίστα Βαρουφάκη, όπως αυτή είχε συνταχθεί την επομένη της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Επί τάπητος τέθηκαν και τα μέτρα τα οποία προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους των εταίρων ωστόσο να εκτιμούν ότι είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά όχι αρκετά.

Από το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζουν να διαμηνύουν ότι ομαδικές απολύσεις, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό, αποτελούν «κόκκινες γραμμές» με στόχο αμοιβαίες υποχωρήσεις σε επιμέρους ανοιχτά ζητήματα για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Σε αυτή τη λογική από το Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορεί να πάει λίγο πίσω η επαναφορά της 13ης σύνταξης, για την οποία επίσης δέχεται σφοδρές πιέσεις, ενώ από το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζουν να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα επέλθει μία αρχική συμφωνία, προβάλλοντας τα άμεσα εισπρακτικά μέτρα της αύξησης του φόρου πολυτελείας, της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της λοταρίας με τις αποδείξεις και άλλα μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους, της «αμνηστίας» σε όσους εμφανίζουν κρυφά περιουσιακά στοιχεία με μία φορολόγηση της τάξεως του 15%, της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Την ίδια ώρα που η καρδιά της οικονομίας χτυπά στο Brussels Group, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου κατέστρωνε νέα πλάνα για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση και πώς θα απεμπλακεί η διαδικασία για την επίτευξη άμεσα μίας συμφωνίας εντός των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης με τον επικεφαλής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πάντως, μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στις Βρυξέλλες, η οποία έχει μείνει με ανοιχτά σημαντικά ζητήματα, θεωρείται απίθανη η σύγκληση έκτακτου Eurogroup τη Δευτέρα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact