ΕΛΛΑΔΑ

Τι αλλάζει η κυβέρνηση στις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και τα Γενικά Επιτελεία Στρατού

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο κρίσεων και προαγωγών της ΕΛΑΣ μελετά η κυβέρνηση.

«Οι πρόσφατες κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛΑΣ, διενεργήθηκαν με πλήρη διαφάνεια. 

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το υπουργείο μας μελετά ήδη την τροποποίηση- βελτίωση του Νομοθετικού Πλαισίου κρίσεων και προαγωγών, στο οποίο οι ρυθμίσεις του θα στηρίζονται σε ένα σύστημα ετήσιας αξιολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια, καθώς και μετρήσιμα μεγέθη αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας κλπ)», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ο κ. Πανούσης αναφέρει, πάντως, ότι για τον λόγο αυτό θα ζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι προτάσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων και αφού αξιολογηθούν, σε σύντομο χρόνο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας με την οποία κατήγγειλε ότι «αγανάκτηση και έντονο προβληματισμό προκάλεσαν οι φετινές κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία», καθώς «πλήθος άξιων αξιωματικών καρατομήθηκαν». Ο βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στον ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη για τον οποίο σημείωνε ότι αποστρατεύτηκε αν και είναι ένας από τους ικανότερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

Ο κ. Πανούσης αναφέρεται στο υφιστάμενο πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι κρίσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας διενεργούνται βάσει των τηρουμένων, στους ατομικούς φακέλους και στα λοιπά ατομικά τους έγγραφα, στοιχείων και πραγματοποιούνται μόνο από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια κρίσεων που λειτουργούν ως ανεξάρτητα συλλογικά όργανα, έχοντας ως γνώμονα το υπηρεσιακό συμφέρον και τη συνείδηση των μελών τους, οι δε αποφάσεις των δευτεροβάθμιων συμβουλίων είναι υποχρεωτικές για τον υπουργό. Ο κ. Πανούσης επισημαίνει ότι τα στοιχεία που τηρούνται στους ατομικούς φακέλους είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 24/1997 και ότι για κάθε συνεδρίαση των συμβουλίων τηρούνται πρακτικά, στα οποία καταχωρίζονται οι αποφάσεις που λαμβάνονται συμπεριλαμβανομένων τυχόν δυσμενών κρίσεων επαρκώς αιτιολογημένων με την παράθεση των συγκεκριμένων στοιχείων που στηρίχθηκαν.

Ο συγκεκριμένος βουλευτής έχει απευθύνει αντίστοιχη ερώτηση και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο με την οποία αναφέρεται στην αποστρατεία του αντιστρατήγου Χρίστου Μανωλά, «παρότι είχε συμπληρώσει μόνον 12 μήνες στη θέση του αρχηγού του ΓΕΣ» και «διέθετε ένα εκ των πιο πλούσιων βιογραφικών».
Στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τονίζει ότι οι νέες επιλογές σε καμία περίπτωση δεν θίγουν την αξία των απερχόμενων αρχηγών, τους οποίους το υπουργείο τιμά για την προσφορά τους στην πατρίδα και στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Στο πλαίσιο των κρίσεων δεν αποχωρεί κάποιος ο οποίος δεν είναι κατάλληλος, κλείνει απλώς ένας κύκλος», αναφέρει ο κ. Καμμένος και τονίζει ότι «δεν υπάρχουν πλέον εξωθεσμικά γραφεία με κομματικούς αποστράτους».

Ο υπουργός θυμίζει ότι μέχρι σήμερα δεν υφίσταται θητεία ή άλλοι περιορισμοί και προϋποθέσεις σ΄αυτές τις επιλογές οι οποίες ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΚΥΣΕΑ και επαναλαμβάνει ότι βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ αποτελεί η θεσμοθέτηση συγκεκριμένης πλέον θητείας για τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, διάρκειας τριών (2+1) ή τεσσάρων (2+2) ετών, με στόχο την εξασφάλιση της πιο εύρυθμης λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων και προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία σε εύθετο χρόνο.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact