ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Αλλαγές στις σήμανση των προϊόντων υποχρεώνονται να εφαρμόσουν τα σούπερ μάρκετ από χθες, Δευτέρα 15 Μαΐου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, θα πρέπει να μπουν έντονα και μεγάλα γράμματα στα ταμπελάκια όπου αναγράφονται οι τιμές των προϊόντων, ώστε οι καταναλωτές να ενημερώνονται άμεσα και εύκολα και μην παραπλανώνται ως προς την τιμή ή την ποσότητα του προϊόντος που αγοράζουν.

Η σχετική ρύθμιση είχε προαναγγελθεί τους προηγούμενους μήνες ώστε να δοθεί το κατάλληλο χρονικό περιθώριο στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.

Αναλυτικά, στα συσκευασμένα προϊόντα θα πρέπει να αναγράφεται κατ΄ ελαχιστο:

α) Η τιμή πώλησης ανά συσκευασία προϊόντος,

β) Η τιμή πώλησης ανά μονάδα μέτρησης της ποσότητας του προϊόντος και

γ) Η ονομασία του προϊόντος.

Οι τιμές αναφέρονται σε ευρώ, με τη μορφή δεκαδικού αριθμού με δύο δεκαδικά ψηφία συνοδευόμενη από το σύμβολο «€», και περιλαμβάνουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που αντιστοιχεί στο προϊόν σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.

Οι τιμές αναγράφονται με ευδιάκριτους και ευανάγνωστους χαρακτήρες ενώ το μέγεθος των χαρακτήρων αναγραφής της τιμής πώλησης ανά μονάδα μέτρησης θα πρέπει να είναι ίσο με το 70%, τουλάχιστον, του μεγέθους των χαρακτήρων της τιμής πώλησης ανά συσκευασία. Να μην είναι δηλαδή για παράδειγμα γραμμένη με μικρά γράμματα η τιμή κιλού και ο καταναλωτής να διαπιστώνει στο τελικό λογαραρισμό πόσο κοστίζει τελικά το προϊόν που αγόρασε.

Επίσης οι τιμές θα πρέπει να αναγράφονται με έντονη γραφή (bold). «Τα μεγέθη των χαρακτήρων θα πρέπει να είναι επαρκή ώστε να εξασφαλίζεται ότι η παρεχόμενη πληροφορία είναι ευκρινής και εύκολα αντιληπτή από τον καταναλωτή» όπως επισημαίνεται.

Στα μη συσκευασμένα προϊόντα, επίσης αναγράφεται με ευδιάκριτους και ευανάγνωστους χαρακτήρες ενώ δεν επιτρέπεται η αναγραφή της τιμής πώλησης για ποσότητες που αποτελούν υποδιαίρεση της μονάδας μέτρησης της ποσότητας του προϊόντος.

Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Το συνολικό ύψος του προστίμου, ανά έλεγχο, που επιβάλλεται δεν ξεπερνά:

α) Τις 3.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών έως και 1.000.000 ευρώ.

β) τις 10.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 1.000.000 ευρώ έως και 10.000.000 ευρώ.

γ) τις 20.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 10.000.000 ευρώ έως 50.000.000 ευρώ και

δ) τις 30.000 ευρώ ανά φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα για επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 50.000.000 ευρώ

Από τις παραπάνω υποχρεώσεις εξαιρούνται: τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων με εμβαδόν μικρότερο από 50 τ.μ, εφόσον δεν πωλούν προϊόντα αρτοποιίας, τα περίπτερα, τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης, εφόσον δεν εντάσσονται στο πλαίσιο καταστήματος πώλησης ομοειδών προϊόντων, μαγειρεμένα ή ωμά τρόφιμα που προσφέρονται από καταστήματα εστίασης, παγωτά καθαρού βάρους έως 200 γραμμάρια, σοκολάτες καθαρού βάρους έως 100 γραμμάρια, προϊόντα καθαρού βάρους έως 50 γραμμάρια, εφόσον πωλούνται κατά συνήθη εμπορική πρακτική με το τεμάχιο, προϊόντα καθαρού όγκου έως 50 χιλιοστά του λίτρου, εφόσον πωλούνται κατά συνήθη εμπορική πρακτική με το τεμάχιο, καλλυντικά και προϊόντα αρωματοποιΐας και είδη κοσμηματοπωλείου.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact