ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ- Ερντογάν για το προσφυγικό

Στο επίκεντρο βρέθηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Αιγαίο

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, υπό το φως της πρόσφατης αύξησης των αφίξεων στα ελληνικά νησιά, ήταν το κεντρικό ζήτημα της συνομιλίας που είχε απόψε η Καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες «συζήτησαν την κατάσταση στο Αιγαίο και την συνεργασία για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας», ενώ, όπως ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία και μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κατά την επικοινωνία συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Συρία και στην Λιβύη.

Οι δύο ηγέτες είχαν, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, επικοινωνήσει τηλεφωνικά και στις 20 Αυγούστου, ωστόσο το νέο τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την απειλή του τούρκου Προέδρου «να ανοίξει τις πόρτες» ώστε οι πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στην ανεπαρκή, όπως είπε, στήριξη που έλαβε από τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως από την Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την συριακή προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με το dpa, η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 3,6 εκατομμύρια από την Συρία. Νωρίτερα χθες, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά, εξέφρασε την «απόλυτη εμπιστοσύνη» του στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως προς την κατεύθυνση της καλύτερης εφαρμογής των επιστροφών προς την Τουρκία, όπως προβλέπεται από την συμφωνία (δήλωση) Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ο κ. Ζάιμπερτ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρθηκε ακόμη στην συνεισφορά της Τουρκίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι για την φροντίδα των προσφύγων που φιλοξενεί λαμβάνει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δύο δόσεις των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό δήλωσε ότι η Ε.Ε. έχει ήδη εκταμιεύσει 5.6 δισεκατομμύρια από αυτό το ποσό.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact