ΚΟΣΜΟΣ

Την έκδοση του ιμάμη Γκιουλέν ζητά από τον Ομπάμα ο Ερντογάν


«Απελάστε τον ή παραδώστε τον σε εμάς. Αφήστε τον να έρθει να ζήσει στην χώρα του αν υποστηρίζει ότι δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα», φέρεται να δήλωσε για τον Γκιουλέν ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει την έκδοση του πρώην συμμάχου του και μετέπειτα εχθρού του, ο οποίος ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα, έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά του Γκιουλέν και των υποστηρικτών του και κατηγορεί τον πρώην πνευματικό καθοδηγητή του ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του στους κόλπους του δικαστικού σώματος, της αστυνομίας και του κράτους ώστε να συνωμοτεί εναντίον του κατά τον τελευταίο χρόνο του στην πρωθυπουργία.

Μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Ουαλία για τη σύνοδο, ο Ερντογάν ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η «παράλληλη δομή»-μία έκφραση που χρησιμοποιεί για να περιγράψει τους υποστηρικτές του Γκιουλέν εντός του κρατικού μηχανισμού–θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητήσει με τον Ομπάμα στη σύνοδο.

Ο Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ
«Απελάστε τον ή παραδώστε τον σε εμάς. Αφήστε τον να έρθει να ζήσει στην χώρα του αν υποστηρίζει ότι δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα», φέρεται να δήλωσε για τον Γκιουλέν ο Ερντογάν στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν ενορχήστρωσαν την έρευνα κατά της διαφθοράς στον στενό του κύκλο, που έγινε γνωστή τον περασμένο Δεκέμβριο, και ως απάντηση η κυβέρνηση προχώρησε σε μαζικές διώξεις χιλιάδων αστυνομικών και εκατοντάδων δικαστών και εισαγγελέων.

Τον Απρίλιο, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν. Εχει όμως αναγνωρίσει ότι η σχέση του με τον Ομπάμα έχει επιδεινωθεί με αφορμή την απροθυμία της Ουάσινγκτον να αναλάβει δράση στη γειτονική της Τουρκίας Συρία.

Πριν από περίπου 15 μήνες, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά αλλά ο Ομπάμα συνεχάρη τον Ερντογάν τηλεφωνικώς για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact