ΚΟΣΜΟΣ

Την Τρίτη ο μεταβατικός πρόεδρος της Αλγερίας

Παραιτήθηκε έπειτα από είκοσι χρόνια στην εξουσία ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα

Την Τρίτη θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο της Αλγερίας για να διορίσει τον νέο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, ενώ το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει ότι τη θέση αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ.

Η συνεδρίαση αυτή θα γίνει δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση στις 2 Απριλίου της παραίτησης του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία και υπό την πίεση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Βάσει του αλγερινού συντάγματος ο Μπενσαλάχ αναλαμβάνει την προεδρία για διάστημα το πολύ 90 ημερών, στο οποίο θα πρέπει να οργανωθούν προεδρικές εκλογές.

Πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους εδώ και 17 χρόνια ο 77χρονος Μπενσαλάχ είναι προϊόν του καθεστώτος Μπουτεφλίκα και πιστός του συνεργάτης, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Βουλευτής, πρεσβευτής, ανώτερος υπουργικός υπάλληλος, γερουσιαστής, έχει αναλάβει πολλές θέσεις και έχει προεδρεύσει και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, χωρίς να γίνει ποτέ υπουργός.

Ωστόσο την Παρασκευή οι Αλγερινοί βγήκαν ξανά στους δρόμους για να εκφράσουν την άρνησή τους στην εμπλοκή των πρώην πιστών στον Μπουτεφλίκα στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα. Αποφασισμένοι να διώξουν το «σύστημα» στο σύνολό του οι Αλγερινοί έκαναν εκ νέου διαδηλώσεις για έβδομη συνεχόμενη Παρασκευή, παρά την παραίτηση του Αλγερινού προέδρου.

«Η παραίτηση του προέδρου δεν σημαίνει ότι κερδίσαμε πραγματικά» εξήγησε σε βίντεο στο Διαδίκτυο ο δικηγόρος Μουστάφα Μπουσάσι, μία από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες του κινήματος αμφισβήτησης στην Αλγερία.

Μάλιστα οι διαδηλωτές την Παρασκευή ζήτησαν την αποχώρηση των «3 Β»: του Αμπτνελκατντέρ Μπενσαλάχ, του Ταγιέμπ Μπελέζ και του Νουρεντίν Μπεντούι, τριών ανδρών που κατείχαν θέσεις κλειδιά στο καθεστώς Μπουτεφλίκα και οι οποίοι, βάσει Συντάγματος, αναλαμβάνουν τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact