ΕΛΛΑΔΑ

Το BBC στην Κρήτη: Γιατί κάποιοι Έλληνες συνταξιούχοι θα μαζεύουν χόρτα για να επιβιώσουν

«Οι άγριες πρασινάδες γνωστές ως “χόρτα” έχουν αποτελέσει την βάση της Κρητικής διατροφής από τους Μινωικούς χρόνους, αλλά με το οικονομικό κλίμα της Ελλάδας να επιδεινώνεται με γρήγορους ρυθμούς, η αναζήτηση τροφής μπορεί να γίνει για μία ακόμα φορά τρόπος ζωής», αναφέρει δημοσιογράφος του BBC.

Μέσα από ένα άρθρο της η  Heidi Fuller-Love προσπαθεί να δώσει μία άλλη διάσταση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, αυτή που έχει να κάνει με τον ζωή ορισμένων συνταξιούχων στην επαρχία, οι οποίοι επηρεασμένοι από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες έχουν ξεκινήσει να αναζητούν την τροφή τους στα βουνά.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας της είναι ένας 80χρονος συνταξιούχος από την Κρήτη, ο κ. Γιώργος, ο οποίος την προσκαλεί να μαζέψουν μαζί χόρτα στα όρη του Λασιθίου. Η πρόσκληση όπως θα τονίσει η δημοσιογράφος έγινε έξω από το σπίτι του, και όχι μπροστά σε κόσμο στο καφενείο του χωριού γιατί δεν ήθελε να την ακούσει κανένας άλλος.

Πριν ξεκινήσει να διηγείται την εμπειρία της από την αναζήτηση χόρτων, η Fuller-Love τονίζει ότι «οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν ότι η Ελλάδα έχει γνωρίσει τον πλούτο μόλις τα τελευταία 30 ή 40 χρόνια», εξηγώντας ότι η τεχνολογία είναι σχετικά κάτι καινούριο σε αυτή την χώρα.

Το άρθρο συνεχίζει τονίζοντας ότι η ζωή του 80χρονου συνταξιούχου ρυθμίζεται βάσει αυτών των «αποστολών» για την αναζήτησή τροφής και ανάλογα με την εποχή ο κ. Γιώργος αναζητεί τα αντίστοιχα χόρτα.

Το «ταξίδι» για την αναζήτηση χόρτων ξεκινά και μετά από μία ολόκληρη ώρα, οι δυο τους καταφέρνουν να φτάσουν στο σημείο όπου ο συνταξιούχος τα μαζεύει και αφού γεμίσουν τις τσάντες τους επιστρέφουν σπίτι του για να τα μαγειρέψουν.

Περιγράφοντας την ζωή κάποτε στην Ελλάδα, ο κ. Γιώργος λέει στην δημοσιογράφο για το 1981 και τις εποχές που οι τράπεζες μοίραζαν δάνεια για ένα αυτοκίνητο, ενώ στη συνέχεια της δείχνει τον λογαριασμό της ΔΕΗ που πρέπει να πληρώσει. 180 ευρώ για δύο μήνες, από έναν συνταξιούχο που παίρνει μόλις 500 τον μήνα. «Σύντομα αυτά τα χόρτα θα είναι ότι θα έχω να φάω», λέει ενώ γεμίζει το στόμα του με τα χόρτα, ενώ ταυτόχρονα τσαλακώνει το χαρτί του λογαριασμού με το χρωματισμένα από τη γη χέρια του.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact