Και κάπου εδώ, στον κόσμο της “διπλωματίας”, επιστρέφουμε πάλι στην ωμή πραγματικότητα: το Ισραήλ δεν έχει διάθεση να περιμένει, ούτε δύο βδομάδες, ούτε δύο μέρες.
Το είπαν ξεκάθαρα στην κυβέρνηση Τραμπ: αν νομίζετε πως θα τραβήξετε το θέμα με το Ιράν σε slow motion, εμείς θα πατήσουμε το κουμπί μόνοι μας.
Μιλάμε για το Φορντό, την πιο θωρακισμένη υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν, χωμένη βαθιά μέσα σε βουνό. Οι Ισραηλινοί το έχουν βάλει στο μάτι, το θεωρούν το πετράδι του στέμματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Και ξέρουν ότι αν δεν το χτυπήσουν τώρα, μπορεί να είναι πολύ αργά αύριο.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ στέλνουν B-2 βομβαρδιστικά στη Γκουάμ – όχι, λένε, απαραίτητα για το Ιράν, αλλά ποιον κοροϊδεύουν; Αυτά τα αεροσκάφη κουβαλάνε τη GBU-57, μια βόμβα-τέρας φτιαγμένη για να σπάει υπόγεια καταφύγια. Δεν την πας για… εκπαίδευση.
Ο Νετανιάχου, ο Κατς και ο Ζαμίρ το είπαν καθαρά: ο χρόνος τελειώνει και η υπομονή εξαντλείται. Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, έκανε πίσω. Φοβάται, λέει, μην μπλέξουν οι ΗΠΑ σε πόλεμο επειδή το Ισραήλ δεν μπορεί να κρατηθεί. Κλασικά, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να πατήσει δύο βάρκες σε φουρτούνα.
Εδώ δεν μιλάμε για σενάρια φαντασίας. Οι πληροφορίες λένε πως εξετάζεται ακόμα και εισβολή ειδικών δυνάμεων για να ανατιναχτεί το Φορντό από μέσα. Αν αυτό δεν είναι πρόβα πολέμου, τότε τι είναι;
Και το ερώτημα: θα μπλέξουν οι ΗΠΑ ή θα αφήσουν το Ισραήλ να τραβήξει τη σκανδάλη μόνο του; Κι αν την τραβήξει, πόσο μακριά είμαστε από μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα;
Το μόνο σίγουρο: τα “παρασκήνια” τελειώνουν. Οι επόμενες μέρες μυρίζουν μπαρούτι.
Τα συμπεράσματα δικά σας…