ΚΟΣΜΟΣ

Το ισχυρό αμερικάνικο λόμπι των όπλων έχει νέο πρόεδρο

Ο Όλιβερ Νορθ έγινε γνωστός για τον ρόλο στο σκάνδαλο της μυστικής πώλησης όπλων στο Ιράν

Ένας Αμερικανός εν αποστρατεία πεζοναύτης, ο Όλιβερ Νορθ, εξελέγη νέος πρόεδρος του ισχυρού λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ (NRA). Ο Νορθ έγινε γνωστός για τον ρόλο του στο σκάνδαλο Ιράν-Contra (γνωστό ως Irangate) τη δεκαετία του 1980 ο οποίος πλέον είναι τακτικός σχολιαστής στο Fox News.

Το λόμπι έκανε την ανακοίνωση μετά το ετήσιο συνέδριό του που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ντάλας, στη διάρκεια του οποίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκφώνησε ομιλία και δεσμεύθηκε να μην αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή.

«Πρόκειται για το καλύτερο νέο από τότε που (ο εκλιπών πλέον Αμερικανός ηθοποιός) Τσάρλτον Ίστον εξελέγη πρόεδρος της ένωσής μας. Ο Όλιβερ Νορθ είναι ένας θρυλικός μαχητής υπέρ της αμερικανικής ελευθερίας, ένας χαρισματικός ομιλητής και ένας ικανός ηγέτης. Σε αυτούς τους καιρούς δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν πιο κατάλληλο για πρόεδρό μας», σχολίασε ο Γουέιν Λαπιέρ, γενικός διευθυντής του NRA.

Ο 74χρονος Νορθ, που ήταν ήδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του NRA, θα πρέπει πλέον να διακόψει τη συνεργασία του με το Fox News προκειμένου να αναλάβει τον, κυρίως τιμητικό, ρόλο του προέδρου του NRA.

Το όνομα του Νορθ παραμένει στενά συνδεδεμένο με το σκάνδαλο της μυστικής πώλησης όπλων από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν στο Ιράν, τα έσοδα από τα οποία παρέχονταν στους αντικομμουνιστές αντάρτες Contra της Νικαράγουα, οι οποίοι πολεμούσαν για την ανατροπή του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

Ο Νορθ, ο οποίος τότε ήταν μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση καθώς δημιούργησε ένα δίκτυο για τη μεταφορά των χρημάτων στους αντάρτες, αν και το Κογκρέσο είχε απαγορεύσει να τους παρασχεθεί βοήθεια αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο Νορθ καταδικάστηκε το 1989 για τρία αδικήματα, όμως η απόφαση ανατράπηκε το 1990 στο εφετείο.

Το NRA, που έχει πέντε εκατομμύρια μέλη, είναι το μεγαλύτερο αμερικανικό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής. Εχει καταφέρει να έχει με το μέρος του πολλούς Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, ενώ έχει εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη του ίδιου του προέδρου Τραμπ, την προεκλογική εκστρατεία του οποίου χρηματοδότησε.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact