ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μείγμα του ΔΝΤ με μειώσεις σε συντάξεις, φόρους και εισφορές

Τι λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τις δηλώσεις Βελκουλέσκου

Νέα απανωτά σοκ προκάλεσε η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ ζητώντας μεταξύ άλλων περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις με άνοιγμα ουσιαστικά του ασφαλιστικού (που έκλεισε στην πρώτη αξιολόγηση) και μείωση αφορολογήτου.

Το ΔΝΤ ζητάει μειώσεις στις υφιστάμενες συντάξεις, μειώσεις στο αφορολόγητο όριο και γενικότερα στις φοροαπαλλαγές, μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές και επιμένει στην ανάγκη σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, επιμένει σε νέες μειώσεις στις συντάξεις και προτείνει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν οι σημερινοί συνταξιούχοι.

Η ίδια εισηγείται μείωση του αφορολόγητου για να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, ενώ στα εργασιακά έκανε λόγο για την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, η οποία περνά μέσα και από τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και την υιοθέτηση «βέλτιστων πρακτικών» στις συλλογικές απολύσεις.

Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα και στη συμμετοχή του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους «επί ρεαλιστικών εκτιμήσεων», στις οποίες όπως είπε δεν περιλαμβάνεται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ανέφικτος μακροπρόθεσμα.

Η ίδια εκτίμησε για το ασφαλιστικό ότι ο βάρος των μεταρρυθμίσεων έπεσε κυρίως στους υφιστάμενους εργαζόμενους. Αυξήθηκαν οι εισφορές ενώ οι συντάξεις που θα πάρουν θα είναι μικρότερες. Ταυτόχρονα ζήτησε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

 

 

Την άποψη του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος χαιρετίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη δημοσίευση του προκαταρκτικού πορίσματος του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός επιδοκιμάζει τη θέση του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων, για μακρά περίοδο.

Ωστόσο, οι πάγιες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών – στο ζήτημα του φορολογικού, του ασφαλιστικού και του εργασιακού – παραμένουν ως είχαν, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, δεν αποτελεί έκπληξη.

Υπενθυμίζεται ότι τα εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ το ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact