ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεκίνο ζητά την άμεση αναστολή της ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος Thaad

Η Κίνα καταγγέλλει, όπως και οι ΗΠΑ, το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ

Το Πεκίνο ζήτησε σήμερα την «άμεση» αναστολή της ανάπτυξης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας Thaad στη Νότια Κορέα, ενώ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι το σύστημα αυτό είναι στο εξής επιχειρησιακό προκειμένου να αντικρουστεί η απειλή της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Πεκίνο καταγγέλλει εδώ και μήνες την εγκατάσταση αυτού του συστήματος που εμποδίζει, σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, τη δική της δύναμη αποτροπής.

«Είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη του συστήματος Thaad στη Νότια Κορέα. Καλούμε τα μέρη να σταματήσουν αμέσως την ανάπτυξη αυτού του συστήματος και θα λάβουμε σθεναρά τα απαραίτητα μέτρα για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ.

Χθες Δευτέρα ο συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε πως το σύστημα Thaad είναι στο εξής «επιχειρησιακό», με «ικανότητα αναχαίτισης βορειοκορεατικών πυραύλων».

Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, πως το σύστημα αυτό έχει φθάσει μόνο «την αρχική ικανότητα αναχαίτισής του».

Ο κινέζος εκπρόσωπος εμφανίστηκε αντίθετα ενθαρρυμένος από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε χθες ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν, «αν πληρούνται οι προϋποθέσεις».

«Σημειώσαμε τις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς και τα θετικά μηνύματα που εκπέμπουν», δήλωσε ο Γκενγκ.

«Η επείγουσα προτεραιότητα είναι να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί η ένταση. Και ένα από τα αποτελεσματικά μέτρα για να γίνει αυτό είναι να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες» με τη Βόρεια Κορέα, είπε.

Η Κίνα καταγγέλλει όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, αλλά η Ουάσινγκτον ζητεί από το Πεκίνο να ασκήσει περισσότερη πίεση στο βορειοκορεατικό καθεστώς ώστε να το πείσει να εγκαταλείψει τα σχέδιά του.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact