ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τερμάτισαν: Απο 45 εως 80 ευρώ ζητάνε για μάζεμα ελιάς οι ανειδίκευτοι εργάτες

Η έλλειψη εργατών γης έχει αυξήσει τα εργατικά μεροκάματα για τη συγκομιδή ελιάς. Επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν το υψηλός κόστος, οι ελαιοπαραγωγοί στα Φιλιατρά προχώρησαν στην επιβολή πλαφόν 45 ευρώ το μεροκάματο για το μάζεμα της ελιάς.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και παραγωγός ελαιόκαρπου είπε ότι το μεροκάματο είχε φτάσει 80 ευρώ στους ανειδίκευτους εργάτες, με αποτέλεσμα να μην συμφέρει τους παραγωγούς να μαζέψουν τις ελιές.

Εξηγώντας πώς προχώρησε ο Σύλλογος στην απόφαση αυτή, είπε πως μεροκάματο 80 ευρώ ήταν στο εκβιασμό και αποφασίσαμε κατόπιν γενικής συνέλευσης να βάλουμε ένα ταβάνι στα Φιλιατρά. Μάλιστα, συμμετείχαν σύλλογοι και από όμορους δήμους και αποφασίστηκε η επιβολή πλαφόν στα 45 ευρώ. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως δεν τηρείται το πλαφόν αυτό. «Υπάρχει έλλειψη εργατών, υπάρχει ο εκβιασμός, εγώ τόσα θέλω, κι άμα θες» είπε αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Παρά την ανεργία που υπάρχει στη χώρα μας, οι εργάτες για το μάζεμα της ελιάς είναι αλλοδαποί, γιατί κανένας Έλληνας δεν έρχεται να δουλέψει για όσα λεφτά και να είναι, είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου.

Πέρα από το μάζεμα της ελιάς, υπολειτουργούν και τα θερμοκήπια λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών.

Σε ό,τι αφορά την πώληση του ελαιόλαδου, η πρώτη δημοπρασία που έγινε στη Νεάπολη Λακωνίας, τον Νοέμβριο, έφυγε 9,25 ευρώ από το ελαιοτριβείο.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών είπε πως αυτή τη στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί καμία τιμή για το φετινό ελαιόλαδο.

Εξήγησε πως το περσινό λάδι πουλήθηκε γύρω στα 4-5 ευρώ και ως εκ τούτου να μην δικαιολογείται η αυξημένη τιμή του στο σούπερ μάρκετ, που είναι στα 14 ευρώ.

Φέτος οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω της χαμηλής παραγωγής λαδιού φέτος. Σε σχεδόν 90% ανέρχεται η ακαρπία στις πράσινες ελιές.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact