ΚΟΣΜΟΣ

Το «Χέρι της Ερήμου» που συμβολίζει τον αγώνα για την επιβίωση

Το επιβλητικό γλυπτό στην έρημο Ατακάμα της Χιλής

Το περίφημο «Χέρι της Ερήμου» ή αλλιώς Mano del Desierto δεσπόζει στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Βρίσκεται 75 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Αντοφαγάστα και είναι δημιουργία του χιλιανού γλύπτη Mario Irarrázabal.

Η γιγάντια παλάμη είναι κατασκευασμένη από σίδηρο και τσιμέντο ύψους περίπου 11 μέτρων, η οποία φαίνεται να ξεπροβάλλει μέσα από την άμμο.

Το γλυπτό εγκαινιάστηκε στις 28 Μαρτίου του 1992 και δημιουργήθηκε προς τιμήν των θυμάτων της αδικίας και των βασανιστηρίων, κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος στη Χιλή.

Ο γλύπτης ήθελε με το μέγεθος του Χεριού να τονίσει την ανθρώπινη τρωτότητα και την απόγνωση και να εκφράσει συναισθήματα, όπως η αδικία, η μοναξιά, η θλίψη και τα βασανιστήρια. «Το χέρι αυτό υπενθυμίζει σε όλους την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου, τον αγώνα για την επιβίωση», είχε πει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης.

Το έργο του προκαλεί δέος σε όσους το αντικρίζουν, ενώ κάποιοι λένε ότι μοιάζει σαν να βγαίνει ένας γίγαντας μέσα από τη Γη.

Πολλές φορές το γλυπτό γίνεται «στόχος» για σχέδια γκράφιτι και έτσι συντηρείται και καθαρίζεται αρκετά συχνά.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact