ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικός πανικός για την «Κίμων» και τα 12 μίλια: «Η Ελλάδα καταλαβαίνει μόνο από δύναμη»

Δεν τους χωνεύεται με τίποτα η ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού απ’ ό,τι φαίνεται. Μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ακόμα και για «στρατιωτική κλιμάκωση», βγήκε πάλι μπροστά ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Ο άνθρωπος που ουσιαστικά «γέννησε» τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», βλέπει την ελληνική φρεγάτα «Κίμων» και χάνει τον ύπνο του, αναλύοντας τα δικά του σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι στη Μεσόγειο.

Συγκρίσεις και… πόνος για την «Κίμων»

Ο Γκιουρντενίζ, σε μια προσπάθεια να το παίξει ψύχραιμος, βάζει στη ζυγαριά από τη μία τη νέα μας φρεγάτα και από την άλλη ολόκληρη την Τουρκική Ναυτική Δύναμη Anadolu. Σου λέει δηλαδή, «εσείς έχετε τον Κίμωνα, εμείς έχουμε το Anadolu».

Όμως, το «ζουμί» είναι αλλού. Ο Τούρκος ναύαρχος βλέπει «κενό εξουσίας» στο Αιγαίο και ρίχνει λάδι στη φωτιά. Τονίζει με νόημα πως «η Γαλάζια Πατρίδα δεν προστατεύεται με λόγια του αέρα, αλλά με πράξεις». Και το χονραίνει κι άλλο, λέγοντας πως η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Ελλάδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι η επίδειξη δύναμης και η αποτροπή. Κοινώς, ζητάει «τσαμπουκάδες».

Το χρονικό που τους «έκατσε» βαριά

Ο Γκιουρντενίζ τα βάζει όλα σε μια σειρά και συνδέει τα γεγονότα όπως τον συμφέρει:

  • 15 Ιανουαρίου: Η Ελλάδα παραλαμβάνει στη Γαλλία την υπερσύγχρονη Belharra, «Κίμων».
  • Την ίδια μέρα: Η Τουρκία ανακοινώνει πανηγυρικά ότι η δύναμη «Anadolu» (με το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu, το πλοίο υποστήριξης TCG Derya, τη φρεγάτα TCG Istanbul, την κορβέτα TCG Kınalıada, πεζοναύτες και βατραχάνθρωπους) φεύγει για αποστολή υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Θα γυρνάνε σε Μεσόγειο, Ατλαντικό και Βόρεια Θάλασσα από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Απριλίου.
  • 16 Ιανουαρίου (μια μέρα μετά): Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλάει στη Βουλή και πετάει τη «bomba» για τα χωρικά ύδατα. Λέει ξεκάθαρα: «Σήμερα είμαστε στα 6 μίλια… Όπως κάναμε με Αίγυπτο και Ιταλία, έτσι θα γίνει βήμα για επέκταση των χωρικών υδάτων και παραπέρα».

«Γυρίστε τα πλοία πίσω!»

Αυτά άκουσε ο Γκιουρντενίζ και «άλιωσε». Θεωρεί πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Πιστεύει ότι η Αθήνα πήρε θάρρος επειδή βλέπει «κενό» στην περιοχή.

Γι’ αυτό και προτείνει κάτι ακραίο: Να ακυρωθεί τώρα η αποστολή του ΝΑΤΟ!

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τουρκικά πλοία της ομάδας Anadolu δεν πρέπει να τρέχουν στους ωκεανούς για χάρη της Συμμαχίας, ειδικά με όσα γίνονται παγκοσμίως, αλλά να μείνουν υπό εθνικό έλεγχο. Να είναι δηλαδή «ετοιμοπόλεμα» στη γειτονιά μας.

Κλείνοντας, πετάει και το μπαλάκι στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απαιτώντας να απαντήσουν με τον πιο έντονο τρόπο στον Γεραπετρίτη για τις δηλώσεις περί επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact