ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Να ελέγχονται έως και 18 μήνες όσοι θέλουν να εισέλθουν στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να ελέγχονται οι μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ για μια περίοδο που θα μπορούσε να φτάσει τους έως και “18 μήνες”.

“Αν θέλουμε να ελέγχουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο από το λεπτό που χρειάζεται για να πάρουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες: Guardian (η οποία και τη δημοσίευσε χθες το βράδυ στον ιστότοπό της), Figaro, la Stampa, El Pais, Gazeta Wyborcza και Suddeutsche Zeitung.

“Στη διεθνή νομοθεσία, όπως και στην ευρωπαϊκή, υπάρχει αυτός ο κανόνας των 18 μηνών που ανταποκρίνεται στον χρόνο που χρειάζεται για τον έλεγχο. Μπορούμε και πρέπει να κρατούμε τους μετανάστες έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι”, σημείωσε.

“Είναι πολύ εύκολο να μπεις στην Ευρώπη”, πρόσθεσε εξάλλου, σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί “δεν είναι μόνον υποχρέωση για τις μεθοριακές χώρες”. “Μπορούν να γίνουν σε πολλούς τόπους στην Ευρώπη. Αλλά οφείλουμε να πούμε πολύ ανοιχτά ότι θα το κάνουμε”.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πιέσεις της Άνγκελα Μέρκελ προς άλλα κράτη της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για την υποδοχή προσφύγων, ο Τουσκ απάντησε ότι θα μπορούσε να πείσει τους αντιτιθέμενους να βοηθήσουν τη Γερμανία μόνον αν η ΕΕ προστάτευε τα σύνορά της και αμφισβήτησε την άποψη ότι οι πιέσεις από το μεταναστευτικό ρεύμα είναι πολύ μεγάλες για να το σταματήσουν και ως εκ τούτου μπορούν μόνον να το διαχειριστούν και να το κατανείμουν.

“Οφείλουμε επίσης να αλλάξουμε τρόπο σκέψης: αυτό το κύμα μετανάστευσης είναι πολύ μεγάλο για να μην ανακοπεί”, σημείωσε, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του που δημοσιεύονται στον ιστότοπο της Figaro.

“Ας αποφύγουμε την υποκρισία: δεν είναι πλέον ένα διεθνές ζήτημα αλληλεγγύης, αλλά ένα πρόβλημα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές δυνατότητες. Οι Ευρωπαίοι θα ήταν λιγότερο επιφυλακτικοί αν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ελέγχονταν αποτελεσματικά”, υπογράμμισε.

“Συχνά λέγεται ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στους Σύρους πρόσφυγες. Αλλά αυτοί αποτελούν μόνον το 30% των εισροών. Το 70% είναι (οικονομικοί) μετανάστες. Και γι’αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικούς ελέγχους”, κατέληξε ο Τουσκ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact