ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τρέχει» το Μαξίμου για εκλογικό και Σύνταγμα

Κλειδώνει η απλή αναλογική με μπόνους στις… συνεργασίες

Ως πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σταλεί στην κοινωνία το πρώτο μήνυμα της αριστερής διακυβέρνησης μέσα από τη Συνταγματική Αναθεώρηση περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας την πρωτοβουλία για την επικείμενη θεσμική αλλαγή, για την οποία μετρά αντίστροφα ο χρόνος μέχρι τις 24 Ιουλίου.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Κατά την ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε για πέντε ώρες εκτάκτως την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να περάσει το «αποτύπωμα» στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να καταγραφεί μονάχα ως δύναμη καλύτερης έστω διαχείρισης της κρίσης.

«Η διαχείριση της κρίσης, χωρίς όραμα για μεγάλες τομές, γρήγορα θα μετατραπεί σε κρίση της διαχείρισης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας εμμέσως το άγχος τόσο του Μαξίμου όσο και της Κουμουνδούρου για πρωτοβουλίες που θα αντισταθμίσουν στην κοινή γνώμη αλλά και την καθημερινότητα τους επώδυνους συμβιβασμούς στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Το κυρίως θέμα της συνεδρίασης ήταν η Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και ο εκλογικός νόμος, ο οποίος όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής θα έρθει μέσα στον Ιούλιο. Τούτων δοθέντων, το παρόν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έδωσαν εκτός από τον Π. Κουρουμπλή και οι Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, παρά το γεγονός ότι οι τρεις τους δεν είναι μέλη του κομματικού οργάνου.

Αν και μετά το πέρας της πεντάωρης συνεδρίασης δεν φάνηκε να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι Μαξίμου και κόμμα είναι πολύ κοντά, έχοντας ως κοινή συνισταμένη αναφορικά με τον εκλογικό νόμο την αλλαγή επί το αναλογικότερο μέχρι του σημείου που δεν θα ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως στην Κουμουνδούρου παραμένουν οι φωνές που ζητούν ενόψει της αλλαγής του εκλογικού συστήματος την υιοθέτηση της άδολης αναλογικής, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει το θέμα μίας ενδεχόμενης ακυβερνησίας επί τάπητος.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε στο χθεσινό ρεπορτάζ του το newsbeast.gr, το μπόνους των εδρών θα παραμείνει πιθανότατα μειωμένο κατά 30% και με αυτό θα πριμοδοτούνται όσα κόμματα έχουν έρθει σε προγραμματική συμφωνία προεκλογικά. Με τον τρόπο αυτό στην Κουμουνδούρου οδηγούν σε έντονη πόλωση και συμπίεση τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δημιουργώντας de facto νέα δεδομένα ακόμα και στη συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, τα μικρότερα κόμματα που βλέπουν θετικά την επί το αναλογικότερο αλλαγή του εκλογικού νόμου επιβεβαιώνεται πως θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Μαξίμου για την εξασφάλιση των απαιτούμενων 2/3 για να τεθεί σε ισχύ από τις επόμενες και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή πάντως τις επόμενες ημέρες ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θα καταθέσει τη σχετική πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών (σίγουρα των τεσσάρων μεγάλων Αθήνας και Θεσσαλονίκης), όπως έχει αποκαλύψει το newsbeast.gr.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact