ΕΛΛΑΔΑ

Τσελέντης: «Θα έχουμε πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς»

Για τον σεισμό στην Ελασσόνα, βαθμών 6 Ρίχτερ, το ρήγμα και το τι συνεπάγεται μίλησε στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Όπως εξήγησε, ο σεισμός έγινε πάνω στο πολύ γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου, που είχε να ενεργοποιηθεί από το 1968.

«Το μέγεθος που μπορεί να δώσει είναι το πολύ 6,2 Ρίχτερ. Άρα, έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό. Δεν περιμένουμε κανένα μεγαλύτερο σεισμό. Ήταν ο κύριος σεισμός.»

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν εκτονώθηκε, διότι θα έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία λόγω του μικρού εστιακού βάθους του σεισμού.

«Θα έχει πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς. Μπορεί να φτάσει και το 5,5 και το 5,8. Γι’ αυτό και δε μπορεί να πάει κανείς σπίτι του αν δεν το ελέγξουν πρώτα οι μηχανικοί»

Σχετικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσουν οι μετασεισμοί και το πότε θα μπορέσουν οι άνθρωποι να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους ο κ. Τσελέντης, είπε πως «δυστυχώς αυτό το φαινόμενο μπορεί να κρατήσει και μήνες. Τα σπίτια πρέπει όλα να ελεγχθούν.»

Για το αν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων, μετά του Τυρνάβου, ο καθηγητής είπε πως είναι πιθανό, αλλά στο κοντινό ρήγμα της Λάρισας δεν εντοπίστηκε καμία μετατόπιση. «Η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρή, θα έλεγα αμελητέα.»

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact